<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå sender Polen MIG-29 til Ukraina

Overleveres når sensitive NATO-oppgraderinger er fjernet.

Publisert 17. mars 2023 kl. 11.14
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 218 ord
NATO-FLY: En polsk MIG-29 under en NATO-øvelse i 2022. Nå skal fire slike overleveres til Ukraina i løpet av få dager. FOTO:NTB

Etter veldig mye prat, forslag og debatt, sender Polen i løpet av få dager fire MIG-29 kampfly til Ukraina, skriver The Wall Street Journal.

Polen blir dermed det første vestlige landet som sender kampfly til Ukraina, som i disse dager er midt i oppmarsjen til en våroffensiv.

Polen har tidligere lovet Ukraina F-16 kampfly for deretter kort tid senere ha trukket sine tilbud. Landet har derimot donert Leopard-stridsvogner.

Polens president Andrzej Duda sier ifølge WSJ at Polen nå skal ta fly fra egne reserver av sovjetbygde MIG-29 og raskt få de levert over grensen til Ukraina. 

Ukraina flyr allerede i dag egne sovjetbygde MIG-29-fly. Dermed er både piloter og den nødvendige bakkeorganiseringen i Ukraina klar til å bruke flyene operativt.

Avisen skriver at Polens MIG-fly er arvet etter oppløsningen av Øst-Tyskland, og at fire fly doneres i løpet av få dager. Flyene er allerede under klargjøring for overlevering.

– I løpet av de kommende dagene overleverer vi fire fly til Ukraina i full funksjonsdyktig stand, sa Polens president Duda under en pressekonferanse i Warszawa torsdag.

De polske MIG-flyene er etter det WSJ erfarer utstyrt med en del oppgraderinger for å kunne operere i NATO-tjeneste. 

Dette er utstyr som mest sannsynlig tas bort eller gjøres umulig å rekonstruere, i tilfelle flyene skulle falle i russiske hender.