<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forlenger kornavtalen

Russland og Ukraina har nådd enighet om å forlenge kornavtalen, men landene er uenige om hvor lenge den vil vare.

Publisert 20. mars 2023 kl. 19.25
Oppdatert 20. mars 2023 klokken 22.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 253 ord
FORLENGER AVTALE: Her fra Kryvyi Rih, som ligger sentralt i Ukraina, vest for Dinpro-elven. Foto: Bloomberg

President Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia annonserte lørdag at svartehavsavtalen om korneksport fra Ukraina er blitt forlenget, i følge Al Jazeera.

– Denne avtalen er helt sentral for verdens matforsyning, sier president Erdogan og fortsetter:

– Jeg takker Russland og Ukraina, som gjorde en solid innsats, og ikke minst generalsekretæren i FN. 

Kornavtalen ble først signert i juli i fjor, der både FN og Tyrkia var helt sentrale i forhandlingen. 

Kornavtalen er svært viktig for å sikre mateksport til blant annet fattige land i Afrika. Ved at tonnevis av ukrainsk korn når internasjonale markeder, hindres også en kraftig prisstigning.

Både Russland og Ukraina er svært viktige for verdens matforsyning ettersom de er to av verdens største korneksportører. Over 11 millioner tonn med kornprodukter har blitt sendt fra Ukrainas havner siden avtalen ble inngått.

Uenigheter

Russland og Ukraina er i midlertid uenige om hvor lenge forlengelsen skal være. Russland mener forlengelsen gjelder ut 60 dager, mens Ukraina hevder 120. FN og Tyrkia har ikke uttalt seg om avtalens varighet.

Russland er ikke fornøyd med andre aspekter av kornavtalen.

– Hvis Brussel, Washington og London er genuint interessert i å fortsette eksporten av mat fra Ukraina gjennom den maritime korridoren, så har de to måneder på seg på å lette sanksjoner på flere produkter fra den russiske landbrukssektoren, sa den russiske FN-ambassadøren Vasilij Nebenzia. 

En del av avtalen var et løfte fra FN om å arbeide for å lette vestlige sanksjoner som påvirker forsendelser av russiske landbruksvarer. Moskva sier at det ikke er gjort nok for å lette restriksjoner på eksporten av russiske varer, særlig gjødsel.