<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Solberg: – Det er tegn til en ny kald krig

Erna Solberg mener det er tegn til en ny kald krig.

    Publisert 24. mars 2023 kl. 13.49
    Oppdatert 24. mars 2023 klokken 13.50
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 240 ord
    Høyres landsmøte på Gardermoen. Her partileder Erna Solberg på podiet sammen med Henrik Asheim. Foto: Thomas Bjørnflaten

    – Vi ser tegn til at det senker seg et nytt jernteppe, tegn til en ny kald krig, sier Høyre-leder Erna Solberg.

    Med jevne mellomrom blusser denne kalde krigen opp i form av blodige krigshandlinger på ulike steder i verden, påpekte hun i sin tale til Høyres landsmøte fredag.

    – La det ikke herske tvil om hvor Norge hører hjemme i denne alvorlige situasjonen: Det er blant verdens demokratiske land som står skulder ved skulder mot ufrihet og diktatur.

    Hun understreker også at Norges forsvar må styrkes betydelig.

    Vil fortsatt handle med Kina

    Videre sier Solberg at vi ikke bør slutte å handle med Kina, men at vi må passe på at vi ikke gjør oss avhengige av dem.

    – Det er fortsatt store fordeler knyttet til handel. Og da tenker jeg ikke først og fremst på de økonomiske fordelene. Et land som handler med resten av verden, må også til en viss grad være åpent mot resten av verden. Det begrenser makthavernes spillerom, sa Solberg i sin tale til Høyres landsmøte fredag.

    – Vi bør holde handelsveiene åpne. Sørge for at kinesere flest kan se hva et fritt samfunn er for noe, sa hun, men tilføyde:

    – Vi skal passe på at vi ikke gjør oss avhengige av Kina når vi ser at det kan brygge opp til storm.

    Unge Høyre har foreslått at landsmøtet skulle vedta en uttalelse som tar til orde for en hardere linje mot Kina, men resolusjonskomiteen har innstilt på at denne ikke behandles.

    (NTB)