<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny runde for stygg rasisme-sak

Tesla ble dømt til å betale milliardsum til mørkhudet ansatt ved fabrikk «gjennomsyret av rasisme», før erstatningen ble kuttet kraftig. Nå møtes partene i retten igjen.

    Publisert 27. mars 2023 kl. 15.42
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 461 ord
    NY RUNDE I RETTEN: For Tesla, der Elon Musk er konsernsjef og gründer. Foto: NTB

    Mandag starter rettssaken hvor en føderal domstol i San Francisco skal avgjøre hvor mye Tesla må betale en mørkhudet heisoperatør som ble utsatt for alvorlig rasediskriminering mens han jobbet i flaggskipfabrikken i Fremont, California, melder Reuters.

    Ifølge dommen fra oktober 2021 skulle Tesla betale Owen Diaz hele 137 millioner dollar, nær 1,2 milliarder kroner etter daværende kurser. Men i april i fjor nedjusterte distriktsadvokat William Orrick erstatnings- og oppreisningssummen til 15 millioner dollar – til tross for at han mente Tesla-fabrikken var gjennomsyret av rasisme

    Diaz-advokatene avviste den lavere utbetalingen, og gikk i stedet for en ny rettssak om erstatningen. Orrick er dommer også i denne ukens rettssak, men har ifølge nyhetsbyrået satt ned foten for fremleggelsen av nye beviser og innkallingen av nye vitner. 

    Som i forrige runde, ventes Diaz og flere ansatte og direktører ved Fremont-fabrikken å innta vitneboksen.

    – Dra tilbake til Afrika

    Diaz var innleid i 2015 og møtte et arbeidsmiljø der kollegene brukte fornedrende ord og uttrykk om ham og andre mørkhudede ansatte. Han ble også bedt om å «dra tilbake til Afrika», fikk rasistiske tegninger og måtte se rasismeutsagn på veggene på badet.

    TESLA-FLAGGSKIP: Fabrikken i Fremont, California. Foto: NTB

    Da heisoperatøren saksøkte Tesla tilbake i 2017, viste han ifølge Reuters til California-loven som slår ned på arbeidsgivere som ikke forhindrer «fiendtlige arbeidsmiljøer» basert på rase og andre beskyttede trekk. 

    Utbetalingen som fulgte dommen i 2021 omfattet 130 millioner dollar i oppreisning og 7 millioner dollar som kompensasjon for følelsesmessig påkjenning. Men da dommer Orrick reduserte dette til henholdsvis 13,5 og 1,5 millioner dollar i fjor viste han til at Diaz hadde jobbet ved Fremont-fabrikken i kun ni måneder og ikke hadde påstått fysisk skade eller sykdom.

    Sjeldent høy erstatning

    Saker om diskriminering på arbeidsplassen munner ifølge nyhetsbyrået sjelden ut i erstatningsutbetalinger på over én million dollar i USA, for ikke å snakke om nisifrede beløp. Videre har amerikansk høyesterett slått fast at oppreisning typisk ikke kan tallfestes høyere enn 10 ganger kompensasjonsutbetalingen. 

    Diaz-advokat Lawrence Organ håper en ny jury kan få erstatningen opp fra 15 millioner dollar.

    – Teslas fokus er å få dette tallet til null. Men det er veldig kynisk å rasediskriminere en mørkhudet mann og antyde at det ikke er verdt mye penger, sier han til Reuters.

    Tesla, som tidligere har uttalt at selskapet ikke tolererer diskriminering, søkte i første runde om å få kuttet erstatningskravet til 600.000 dollar.