<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lærerne bør nekte å jobbe

Et skikkelig godt lønnspåslag er trolig kun mulig om lærerne ignorerer reglene ved enda en tvungen lønnsnemnd, skriver Odd Juven.

Publisert 29. mars 2023 kl. 19.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 265 ord
HARDERE LUT: Et helt eller delvis lammet skoleverk vil hverken KS eller kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) kunne leve med i flere uker, skriver artikkelforfatteren. Her fra lærerstreiken i fjor høst. Foto: NTB

Under overskriften «Lærerne blir lurt igjen» ytrer Trygve Hegnar seg i Finansavisen om lærerne og særlig Utdanningforbundets leder Steffen Handal. Hegnar mener lærerne har feilet i sin bruk av streikevåpenet og sine syn på frontfagsmodellen. Dessverre er det nok slik at redaktør Hegnar har fullstendig rett i sin vurdering av lærernes sjanser til å hente igjen det de har tapt i lønn over lang tid sammenlignet med andre grupper med lang utdanning, særlig i privat sektor. I alle fall vil Hegnar få rett nok en gang dersom lærerne fortsetter å underkaste seg råmakta fra KS og voldgiftsivrige regjeringer.

Et skikkelig godt lønnspåslag og egne avtaler om mer menneskelige arbeidsbetingelser i skolehverdag og «fritid» er trolig kun mulig om lærerne ignorerer reglene ved enda en tvungen lønnsnemnd. Ved at et stort antall lærerne velger å ikke vende tilbake til arbeid etter regjeringsvedtak om tvungen voldgift, vil det være KS og regjeringen som raskt vil bli tvunget til å kaste inn håndkledet.

Et helt eller delvis lammet skoleverk vil hverken KS eller kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) kunne leve med i flere uker. Det vil selvsagt bli knalltøffe tak for både lærere og elever med trusler om oppsigelser og stevning for Arbeidsretten. Men det må til for å få skoleskuta på rett kjøl slik at den kan navigere med stø kurs mot et mål som på sikt vil gagne begge grupper i deres felles ønske om en god skole.

Noe å tygge på både for arbeidsgiver KS, KU-statsråd Tonje Brenna og hennes voldgiftsivrige regjering samt frontfagsbejublerne LO, NHO og redaktør Trygve Hegnar.

Odd Juven

Pensjonert lærer