<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Varsler om russiske angrep i flyalarm-app

Star Wars-skuespiller Mark Hamill bruker Luke Skywalker-replikker til å advare ukrainere om russiske angrep i appen Air Alert.

Publisert 29. mars 2023 kl. 14.39
Oppdatert 29. mars 2023 klokken 14.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 257 ord
ATTENTION: Star Wars-skuespiller Mark Hamill har lånt stemmen sin til den ukrainske appen Air Alert. Foto: NTB

Star Wars-skuespiller Mark Hamill har lånt stemmen sin til den ukrainske flyalarm-appen Air Alert som skal varsle innbyggere om innkommende angrep under den pågående krigen med Russland, melder The Verge.

«Attention. Air raid alert. Proceed to the nearest shelter», sier Hamill på appen som er knyttet opp mot Ukrainas luftvernsystem. Når trusselen er over, avslutter han med «The alert is over. May the Force be with you». Skuespilleren bidrar også med andre berømte replikker fra sin Luke Skywalker-karakter, for eksempel «Don’t be careless. Your overconfidence is your weakness.»

Hamill-replikkene er ifølge nettstedet tilgjengelige på iOS, Android og Huawei som et engelskspråklig alternativ til appens varsler på ukrainsk. Skuespilleren advarer om rakett- og bombeangrep, gatekamper, radioaktiv stråling og kjemiske trusler.

Delfinansierte droner

Hollywood-kjendisens bidrag til appen ble først annonsert i fjor samtidig med et partnerskap mellom Air Alert og United24, et globalt initiativ for innsamling av donasjoner til støtte for Ukraina. Hamill selv er ambassadør for United24, som ble lansert av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i mai i fjor.

Skuespilleren har ifølge The Verge tidligere hjulpet Ukraina med å finansiere droner etter å ha loddet ut signerte Star Wars-effekter.

Kritikere vil hevde at det å gi en flyalarm-app et science fiction-preg blir å trivialisere en reell konflikt, men Olena Jeremina, en bedriftsleder i Kyiv, er ikke enig.

– Jeg vil ikke si at jeg føler meg som en ukrainsk Jedi, men noen ganger minner disse ordene meg om å rette opp skuldrene og fortsette å jobbe, sier hun i et intervju med The Associated Press.