<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wall Street Journal-journalist pågrepet i Russland

Journalisten er mistenkt for spionasje ifølge den russiske sikkerhetstjenesten, og risikerer 20 år i fengsel.

    Publisert 30. mars 2023 kl. 09.58
    Oppdatert 30. mars 2023 klokken 13.19
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 234 ord
    ARRESTERT: Evan Gershkovich er amerikansk, mens foreldrene er fra det tidligere Sovjetunionen. Foto: Evan Gershkovich

    En journalist for den amerikanske finansavisen The Wall Street Journal er pågrepet i Russland, skriver flere medier.

    Journalisten, som er identifisert som Evan Gershkovich, er mistenkt for å ha drevet spionasje til fordel for den amerikanske regjeringen. Det opplyser sikkerhetstjenesten (FSB) i en uttalelse, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

    – FSB stanset de ulovlige aktivitetene til den amerikanske statsborgeren Evan Gershkovich, født i 1991, en korrespondent for Moskva-avdelingen til den amerikanske avisen The Wall Street Journal, skriver FSB.

    Ifølge den russiske presidentens talsperson, Dmitry Peskov, ble journalisten «tatt på fersk gjerning». Nøyaktig hva han har gjort, er ikke bevist.

    Amerikaneren kan risikere å få 20 års fengsel for spionasje.

    Dekker Russland

    Gershkovich skal ha samlet inn «informasjon som utgjør en statshemmelighet om aktivitetene til en av bedriftene i det russiske militærindustrielle komplekset», ifølge FSB. 32-åringen ble pågrepet i Jekaterinburg, som ligger på østsiden av Uralfjellene, og som er en viktig industriby i Russland.

    Gershkovich dekker Russland, Ukraina og det tidligere Sovjetunionen, og snakker flytende russisk. Han har også vært reporter for det globale nyhetsbyrået AFP, i tillegg til Moscow Times og New York Times.

    Han nyeste artikkel i The Wall Street Journal kom ut tirsdag 28. mars, og handler om at det går dårlig med den russiske økonomien.

    – The Wall Street Journal benekter på det sterkeste anklagene fra FSB og ber om umiddelbar løslatelse av vår pålitelige og dedikerte reporter. Vi står i solidaritet med Evan og hans familie, sa avisen i en uttalelse.