<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hemmeligholder hva våpen-milliardene brukes til

Sist uke ble det innrømmet forsendelser av utarmet uran til Ukraina. Denne uken rammes britiske politikere av nye beskyldninger.

    Publisert 30. mars 2023 kl. 11.35
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 314 ord
    UTARMET URAN: Alt i 2001 ble verden godt opplyst om helseproblemene som kunne oppstå ved bruken av utarmet uran i ammunisjon. Her er undersøkes bakken i nærheten av den serbiske byen Presevo i januar 2001 på bakgrunn av NATOs bruk av utarmet uran i balkan-konflikten. FOTO:NTB

    Denne ammunisjonstypen er ekstremt effektiv
    Annabel Goldie, forsvarsminister

    Storbritannia har sendt våpen til Ukraina for 4,8 milliarder pund, tilsvarende 61,7 milliarder kroner. Det er mer enn det årlige forsvarsbudsjett for flere europeiske land. 

    Til sammenligning er Norges forsvarsbudsjett for 2023 på 79 milliarder kroner.

    Av de 4,8 milliardene Storbritannia har brukt på våpen og ammunisjon til Ukraina, holder britiske myndigheter hemmelig hvordan en stor del av beløpet er benyttet. Det vekker bekymringer, spesielt siden det sist uke ble avdekket at Storbritannia leverer ammunisjon med utarmet uran til Ukraina, skriver BBC.

    Det britiske forsvarsdepartementet har uttalt følgende til parlamentet: 

    «En betydelig del av vår våpenbistand til Ukraina er kjøpt utenlands. Av operasjonelle og kommersielle årsaker vil ikke detaljene i disse handlene bli offentliggjort».

    Sist uke svarte forsvarsminister Annabel Goldie til parlamentet skriftlig om temaet, og påpekte at utarmet uran var svært effektivt.

    – Denne ammunisjonstypen er ekstremt effektiv når det kommer til å bekjempe pansringen på moderne stridsvogner og kjøretøy, sa hun ifølge Declassified UK.

    Det britiske forsvarsdepartementet vil kun offentliggjøre kontrakter med britiske aktører, som gjelder oppfylling av egne lagre. Dette bringer frem spekulasjoner om at Storbritannia forsyner Ukraina med mer skremmende våpen, enn bare ammunisjon med utarmet uran.

    – Storbritannias regime rundt våpeneksport har en kronisk mangel på åpenhet. At offentligheten kanskje aldri får vite hvordan mange av våpnene som er donert til Ukraina blir brukt, øker ikke bare risikoen for korrupsjon, vinningskriminalitet og anskaffelse av upassende våpen. Det reduserer også offentlighetens evne til å utføre viktig gransking av regjeringens handlinger, sier Katie Fallon, leder av britiske Campaign Against the Arms Trade til Declassiefied UK.

    Nyhetsbyrået AP skriver at utarmet uran ble benyttet i Gulfkrigene i 1991 og 2003 mot irakiske stridsvogner og under konflikten i Serbia og Kosovo.

    Vyatsjeslav Volodin i det russiske parlamentet, sier ifølge AP, at bruken av utarmet uran kan føre til en tragedie i global størrelse, som primært vil ramme europeiske land.