<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Han er Putins lommebok!

Millioner av sveitserfranc, tilhørende Putin, strømmet inn på sveitsiske bankkontoer. 

    Publisert 30. mars 2023 kl. 12.47
    Oppdatert 30. mars 2023 klokken 12.54
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 214 ord
    PUTINVENN: Sergei Roldugin er fadder for Putins datter Maria og ifølge sveitsiske myndigheter Putins lommebok. FOTO:NTB

    Fire bankansatte, som bidro til at Putin-vennen Sergey Roldugin fikk gjennomført hvitvaskinstransaksjoner på flerfoldige millioner sveitserfranc, er dømt for manglende aktsomhet ved økonomiske transaksjoner, skriver Swissinfo.

    Roldugin, som også er fadder for Putins datter Maria, blir av myndighetene i Sveits omtalt som «Putins lommebok», noe som skal indikere hvilken betydning han har i Putins økonomiske nettverk. 

    Torsdag ble fire bankansatte, tre russere og en sveitser, dømt for å hjelpe Roldugin med å sette inn millioner av sveitserfranc på sveitsiske kontoer mellom 2014 og 2016.

    De fire ble ikke navngitt da tingretten i Zürich i dag dømte de til bøter for sin medvirkning til hvitvasking.

    Reuters skriver at saken viser hvordan personer som Roldugin blir brukt som stråmenn for å skjule de virkelige eierne av pengene.

    I Sveits er bankene forpliktet til å avvise eller avslutte forretningsforhold dersom det er tvil om avtalepartens identitet.

    De fire bankansatte hjalp Roldugin med å disponere to bankkontoer i Gazprombank i Zürich, som millioner av franc strømmet gjennom, uten å gjennomføre tilstrekkelige kontroller, hevdet aktoratet under rettsaken.

    Det skal dreie seg om beløp tilsvarende 342 millioner kroner, ifølge statsadvokat Jan Hoffmann.

    Roldugin er blant flere i Putins indre krets, som ble sanksjonert av vesten, inkludert Sveits, etter at Russland trappet opp sin okkupasjon av Ukraina i 2022.