<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sveitsisk gullindustri avkledd i rapport

Det er fortsatt for mye hemmelighold i Sveits.

Publisert 30. mars 2023 kl. 15.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 305 ord
AFRIKAS GULL: En gullgraver skuer mot en annen gullgraver i front. Dette er ved en åpen dagslysgruve i Nyarugusu i Geitaregionen i Tanzania i Mai 2022. Landet hvor gull utgjør over 90 prosent av all minerleksport. FOTO:NTB

Sveits er verdens største innkjøper av industrigull utvunnet i Afrika, og den ikke statlige organisasjonen Swissaid, kritiserer nå landet for å være alt for lite gjennomsiktig rundt denne handelen, skriver Swissinfo.

Uten åpenhet er det umulig å forbedre situasjonen til arbeidere og lokalbefolkning som bor i nærheten av gruver, sier Swissaid i en uttalelse, ifølge nettstedet.

Organisasjonen har lenge gransket Sveits rolle i gullindustrien og en ny rapport for å holde selskaper ansvarlige for miljøskader og menneskerettighetsbrudd knyttet til gruvedrift.

De tre største gullprodusentene i Afrika er Ghana, Sør-Afrika og Sudan.

Sveits importerer årlig mer enn halvparten av verdens gull fra over 12 afrikanske nasjoner, og det er lange tradisjoner i Sveits for å holde hemmelig hvor gullet kjøpes.

I 2020 importerte Sveits over 177 tonn gull med en kommersiell verdi på 9 milliarder sveitserfranc, tilsvarende 104 milliarder kroner, fra afrikanske industrigruver, skriver Swissinfo.

– Vi forstår at den virkelige grunnen er at de ikke ønsker å bli assosiert med problemene i gruvene, sier Marc Ummel, medforfatter av Swissaid-rapporten. 

GULLIMPORT: Sveits importerer mer enn halvparten av verdens gull og handler med mer enn 12 afrikanskje nasjoner. FOTO: NTB

Swissaid sier de har identifisert menneskerettighetsbrudd og miljøproblemer ved de fleste av de 125 gruveområdene som ble analysert. Rapporten peker også på skader og dødsfall ved gruver, tvangsflytting, lønnsspørsmål, korrupsjon og skattesvindel, seksuell vold og drap

– Det er viktig at sveitsiske gullkjøpere lister opp gruvene de henter fra, problemene som er identifisert og tiltakene som er tatt for å løse dem, sier Ummel.