<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frp ber Økokrim granske aksjekjøp med offentlige penger

Frps fylkespolitikere i Møre og Romsdal mener roller og offentlige penger har blitt sauset sammen i en tvilsom aksjehandel.

    Publisert 31. mars 2023 kl. 11.49
    Oppdatert 31. mars 2023 klokken 18.14
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 535 ord
    FYLKESHUSET: Administrasjonen for Møre og Romsdal fylke holder hus i Fylkeshuset i Molde, som eies og driftes av Fylkeshuset AS. Det er Fylkeshuset AS som har kjøpt og solgt aksjer som får politikerne på fylkestinget til å rope varsko. FOTO: Erik Hattrem

    Problemstillinger er plukket fra hverandre og fordreid
    Ingvild Nistad, R8me grunnlegger

    Fremskrittspartiets fylkestingsgruppe i Møre og Romsdal har tipset Økokrim om Møre og Romsdal Fylkeskommunes kjøp og salg av aksjer i fintech-selskapet R8me, skriver Sunnmørsposten.

    Torsdag besluttet kontrollutvalget i Møre og Romsdal Fylkeskommune at de vil komme til bunns i hva som har skjedd rundt kjøp og salg av aksjer betalt med offentlige midler.

    Møre og Romsdal fylkeskommune eier Fylkeshuset AS, et eiendomsselskap som igjen eier selve Fylkeshuset i Molde. Møre og Romsdal fylkeskommune eier 51 prosent av Fylkeshuset AS, KLP 48 prosent og Statsbygg 1 prosent.

    Aksjehandelen

    Nyttårsaften 2021 kjøpte Fylkeshuset AS 50 prosent av aksjene i fintech-selskapet R8me for 5 millioner kroner. R8me-gründer Ingvild Nistad var da, som nå, ansatt i Møre og Romsdal fylkeskommune.

    FINETECHGRÜNDER: Ingvild Nistad solgte sine aksjer til Fylkeshuset AS, et selskap eid 51 prosent av hennes egen arbeidsgiver Møre og Romsdal Fylkeskommune. Hun mener Deloitte fordreier virkeligheten gjennom sin granskingsrapport. FOTO: Erik Hattrem

    Handelen skjedde, ifølge en granskingsrapport fra Deloitte, uten styrebehandling og uten at fylkespolitikerne som representerer 51 prosent av eierskapet, var orientert.

    Det var Ingvild Nistad, prosjektleder ved bygg og eiendomsseksjonen i Møre og Romsdal fylkeskommune, som i mai 2021 grunnla R8me og senere fikk med seg investoren Kaj Bang Westre, som kjøpte 50 prosent av aksjene for 495.000 kroner, skriver NRK.

    Noen måneder etter at Westre kom inn, nyttårsaften 2021, betalte Fylkeshuset AS 5 millioner kroner for Nistads aksjer i R8me.

    Rentefritt lån

    Verdivurderingen som ble gjennomført av Azets, blir i Deloittes granskingsrapport vurdert mer som en teknisk beregning fra eier rundt selskapets potensielle verdi, enn en virkelig verdivurdering.

    – At det ikke kom på noen varsellamper underveis er veldig beklagelig, sier ordstyrer i kontrollutvalget, Geir Ove Vegsund (H), til NRK.

    Siden offentlig eierskap i en bedrift fratar retten til støtte fra Innovasjon Norge, ga Fylkeshuset AS også et rente-og avdragsfritt fritt lån på 3,5 millioner kroner til R8me.

    Høsten 2022 ble det så utført en emisjon hvor Fylkeshuset AS solgte sine aksjer tilbake til R8me. 

    Deloitte mener at Fylkeshuset AS ga R8me en pris som var 1,9 millioner kroner lavere enn prisen andre i emisjonen måtte betale. Videre ga Fylkeshuset AS R8me, gjennom sitt lån på 3,5 millioner kroner, aksjer på kreditt.

    Fylkeshuset AS har i virkeligheten gått inn med 8,5 millioner ifølge Deloitte, som legger sammen aksjekjøp for 5 millioner kroner og det rente-og avdragsfrie lånet på 3,5 millioner kroner.

    – Slik saken fremstilles nå, er problemstillinger plukket fra hverandre og fordreid, er det eneste grunnlegger av R8me, Ingvild Nistad, vil si til Finansavisen.

    Skulle sikre bedriftens tilhørighet

    Tidligere fylkeskommunedirektør, nå styreleder i både Fylkeshuset AS og i R8me, Ottar Brage Guttelvik, sier i et intervju med Deloitte i forbindelse med granskingsrapporten, at Fylkeshuset AS kjøpte aksjer i R8me for å sikre at selskapet ikke forsvant ut av fylket.

    Guttelvik mener at fylkeskommunen skal være en utviklingsaktør som sørger for at verdier og arbeidsplasser ikke blir kjøpt opp og flyttet ut av fylket.