<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Paranoia og avhopperfrykt i Russland

Jernteppet faller på ny. Russisk elite får beslaglagt sine pass i frykt for flukt.

  Publisert 3. apr. 2023 kl. 10.21
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 198 ord
  RUSSISKE SIKKERHETSMYNDIGHETER: Legger nå beslag på passene tilhørende eliten i landet. FOTO:NTB

  Russiske sikkerhetstjenester har satt i gang en operasjon myntet på ansatte i statsapparatet, hvor embedsmenn på høyt nivå og selskapsledelsen for statlige selskaper får sine pass beslaglagt, skriver Financial Times.

  Avisen beskriver operasjonen som skapt ut av paranoia og frykt for lekkasjer og avhoppere.

  Den økte overvåkningen reflekterer nå et press omgitt av dyp mistenksomhet mot den sivile russiske eliten. Dmitry Peskov bekrefter til Financial Times at Russland har strammet inn rundt utenlandsreiser.

  – Det er strengere regler for dette. Noen steder er de formalisert og noen steder er de avhengige av en bestemt beslutning, sier han til avisen.

  Siden sovjettiden har russiske tjenestemenn med tilgang til statshemmeligheter på middels graderingsnivå blitt pålagt å legge igjen passene sine i et hvelv på jobben.

  Nå er situasjonen i Russland anspent, frykten for avhoppere og defaitisme øker. Financial Times skriver at ledelsen ved et stort statlig selskap har blitt ilagt forbud mot å reise lengre bort enn to timers kjøring fra Moskva.

  FSB skal også ha bedt tidligere tjenestemenn, som i sin tid hadde tilgang til statshemmeligheter, om å gi fra seg passene sine.

  Russlands sikkerhetstjenester har nå nesten totalt fritt spillerom for å tolke regler og lover om statshemmeligheter, spionasje og forræderi.