<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kina vil treffe veggen i 2025 eller 2026

Kina greier ikke å knekke teknologiske utfordringer og skaper med det mer spenning i en alt spent situasjon.

Publisert 4. apr. 2023 kl. 10.59
Oppdatert 4. apr. 2023 klokken 11.14
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 272 ord
KINESISK TEKNOLOGI: Kina har kun muligheten til å produsere eldre teknologi, som her ved en mikrobrikke-fabrikk i Jiangsu-provinsen i 2022. FOTO:NTB

De kraftige sanksjonene USA har ilagt Kina rundt tilgangen på avansert amerikansk teknologi, og ikke minst stansen i mulighetene til å kjøpe produksjonsutstyr for mikrobrikker, skal ifølge AP ha skapt store vansker for den autoritære ettpartistaten.

Den kinesiske ledelsen sliter med å gjengjelde USAs embargoer uten å samtidig ta knekken på egne ambisjoner innen telekom, kunstig intelligens og andre områder hvor avansert teknologi dominerer.

Den kinesiske presidenten, Xi Jinping, skal ifølge nyhetsbyrået se på mikrobrikker, som benyttes i alt fra telefoner, kjøkkenutstyr og jagerfly, som vitale deler innen den strategiske rivaliseringen med USA. 

En sentral kinesisk vitenskapsmann skrev ifølge AP, i et offisielt tidsskrift i februar, at mikrobrikker er midt i sentrum av teknologikrigen med USA.

Selv om Kina har egenproduksjon av mikrobrikker, holder det ikke, siden landet kun har utstyr og teknologi til å lage eldre modeller med gammel teknologi. De kinesiske brikkene kan for det meste bare benyttes i kjøkkenapparater og biler. 

Det er USA som har fratatt Kina muligheten til å lage brikker som kan benyttes i avanserte dataservere, kunstig intelligens og andre avanserte applikasjoner. Også Japan og Nederland har på USAs oppfordring ilagt Kina forbud mot å kjøpe teknologi som kan benyttes i våpenproduksjon.

Kina er også sentrum for produksjonen til store amerikanske selskaper som lager alt fra telefoner til elektriske biler, noe som gjør at Kina er ytterst forsiktige med å gjengjelde amerikanske embargoer, skriver AP.

– Kinesisk industri vil treffe veggen i 2025 eller 2026, om de ikke får tilgang på neste generasjons brikker, eller verktøyene til å lage sine egne, sier Handel Jones, en teknisk industrikonsulent til AP.