<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Russisk aggresjon et giftig mønster som må stoppes

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tok til orde for å innlemme Ukraina i forsvarsalliansen da han møtte landets president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv torsdag.

Publisert 20. apr. 2023 kl. 14.27
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 172 ord
PÅ KYIV-BESØK: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Her sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: NTB

– Ukraina har en rettmessig plass i den euroatlantiske familien. Ukraina hører rettmessig til i NATO, og over tid vil vår støtte hjelpe til å gjøre det mulig, sa Stoltenberg.

NATO-sjefens besøk i Ukraina torsdag er hans første siden Russland startet sin fullskala invasjon av landet 24. februar i fjor.

Stoltenberg understreker at et flerårig støtteinitiativ vil hjelpe det ukrainske militæret å gå vekk fra utstyr og doktriner som stammer fra sovjettiden. Dette vil gjøre det lettere å samarbeide med NATO-land, noe Stoltenberg mener er et bevis for NATOs langsiktige forpliktelser til Ukraina.

– Vi vet ikke når denne krigen vil ta slutt, men vi vet at russisk aggresjon er et giftig mønster som må stoppes, sa Stoltenberg.

Han understreker at NATO-landene må fortsette å støtte Ukrainas militære økonomisk.

Zelenskyj luftet også ønsket om at Ukraina bør bli med i forsvarsalliansen. På pressekonferansen etterlyste han en direkte invitasjon til medlemskap.

– Nå, når flertallet av folk i NATO-land og flertallet av ukrainere støtter vår inntreden i alliansen, er det på tide å ta den riktige avgjørelsen, sa Zelenskyj.

(NTB)