<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Streiken er over

NHO kjente på presset før fredagens varslede opptrapping, og storstreiken skal ifølge flere medier nå være avblåst. Partene varsler pressekonferanse klokken 17.00 (oppdatert 15.54).

  Publisert 20. apr. 2023 kl. 14.43
  Oppdatert 20. apr. 2023 klokken 17.12
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 459 ord
  TOK KONTAKT: Riksmekler Mats Ruland har ifølge Aftenposten tatt kontakt med partene i storstreiken, her representert ved NHO-direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: NTB

  Saken oppdateres.

  Torsdag ettermiddag opplyste Aftenposten  at Riksmekleren hadde tatt kontakt med partene i streiken for å forhøre seg om muligheten for samtaler. Samtidig opplyste sentrale kilder i konflikten til VG og Dagbladet at streiken snart kunne være over.

  Siste: Partene varsler pressekonferanse hos Riksmekleren klokken 17.00, noe som tyder på at enighet er oppnådd og at streiken er over. Og like etter klokken 16.00 bekrefter LO og NHO i en pressemelding at enighet i lønnsoppgjøret faktisk er oppnådd.

  VG og TV2: Streiken er over

  Ifølge VG hadde det vært kontakt mellom partene, som hadde tatt med seg utfallet av dialogen tilbake til sine delegasjoner til vurdering. 

  Avisens kilder opplyste like etter klokken 15.00 om at streiken er over. Det samme gjorde TV2s kilder

  Riksmekleren bekreftet samtidig overfor NTB at det var kontakt med partene i streiken. Han ville dog ikke svare på om streiken var over og understreket at partene måtte møtes på hans kontor før streiken formelt kunne avblåses.

  – Jeg vil si at jeg har hatt telefonisk kontakt med de tre partene. Jeg vil ikke si noe om innholdet i min kontakt med partene, sa Ruland, mens LOs forhandlingsdelegasjon var i møte og vurderte tilbudet fra NHO.

  VGs og TV2s kilder hevdet da at LO allerede hadde sagt ja til et forslag til løsning i mellomoppgjøret, men at innholdet i forslaget så langt ikke var kjent.

  Tidligere hadde Dagbladet erfart at presset var stort internt i NHO og at forelå en klar forventning om at streiken ville være over innen klokken 06.00 fredag morgen, da streiken etter LOs plan skulle trappes opp.

  Opptrapping varslet fredag

  Streiken omfattet 185.000 LO-medlemmer i privat sektor (NHO-organiserte bedrifter).

  Etter bruddet i meklingen mellom NHO og LO/YS ble nær 23.000 ansatte tatt ut i streik fra mandag morgen denne uken. I helgen – natt til søndag og før bruddet var et faktum – varslet LO en opptrapping fra fredag.

  Da ville ytterligere 16.561 medlemmer ha tatt blitt ut om partene ikke hadde blitt enige i mellomtiden. I så fall ville mer enn 39.500 LO-medlemmer være i streik fra fredag, og da ville streiken for alvor ha begynt å svi for industrien.

  Dette var første gang siden andre verdenskrig at et mellomoppgjør, der partene kun forhandler om lønn, har endt opp i streik.

  LO-krav: Reallønnsvekst til alle

  LOs hovedkrav i forhandlingene var helt enkelt reallønnsvekst, det vil si lønnsøkningen til medlemmene blir høyere enn prisveksten, estimert til 4,9 prosent de neste 12 månedene.

  Riksmekleren la frem en skisse på totalt 5,2 prosent i lønnsvekst, men LO var ikke fornøyd med det generelle tillegget og gikk til streik.

  «Oppskriften på en løsning er enkel: NHO øker det generelle tillegget, som ifølge lekkasjene er satt til 1,9 prosent, så mye at lavlønnsgrupper ikke blir så avhengige av lokale oppgjør eller lønnsglidning», skrev redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen på lederplass torsdag.