<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sier nei til Vedum-skatt med grunnrente

– Hvis det er noen som har ranet kysten det seneste året er det ikke Røkke, men overivrige politikere på skattejakt, sier FrP-leder Sylvi Listhaug.

Publisert 2. juli 2023 kl. 14.11
Oppdatert 4. juli 2023 klokken 07.45
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 853 ord
– KLARER SEG UANSETT: – Regjeringen virker ikke å forstå at utflytterne uansett klarer seg, sier Sylvi Listhaug, leder i Fremskrittspartiet. Foto: NTB

1 Er norske skatter nå så høye at du kunne vurdert å flytte fra Norge til Sveits? Og hvor stor formue måtte du eventuelt hatt før du mener det er verdt det?

– Jeg har ikke noen formue som gjør det påkrevet å flytte. Men jeg synes det er synd at rødgrønn uforutsigbarhet og nye skattesjokk gjør det nødvendig for flere og flere å flytte. Regjeringen virker ikke å forstå at utflytterne uansett klarer seg. Det er velferdsmodellen vår og vanlige folk som blir taperne på sikt.

Mini-CV

Navn: Sylvi Listhaug (45).

Bakgrunn: Lærer ved Sjøholt skole i Ørskog (2000–01). Politisk rådgiver på Stortinget 2001–04. Byrådssekretær i Oslo kommune (2004-05). Byråd i Oslo kommune (2006–11). Seniorrådgiver First House (2012-13). Statsråd i flere runder 2013–2019: Landbruk, justis, eldre- og folkehelseminister samt olje- og energiminister. Tilbake til Stortinget i januar 2020. Partileder og parlamentarisk leder siden mai 2021.

2 Det har vært mye bråk om det norske skattesystemet. Hvordan ville du kort ha endret det norske skattesystemet?

– FrP ble etablert for å redusere skatter, avgifter og offentlige inngrep. Det er like viktig i dag. Det blir viktig å se på en modell som ikke straffer norske eiere. Det må være likebehandling av norskeide, utenlandskeide og statlige bedrifter. Da må formuesskatten bort fordi den forskjellsbehandler norsk og utenlandsk eierskap. 

3 Erna Solberg sitter stille i båten og Høyre stiger på meningsmålingene. Hva bør hun gjøre frem til valget i 2025? Og hva bør Jonas gjøre?

– Det tenker jeg at både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre bør svare for selv. Fremskrittspartiet vil jobbe knallhardt for å gi folk mer frihet. 

4 Olav Thon fylte 100 år den 29. juni og går fortsatt regelmessig på jobb. Bør også vi andre jobbe lenger?

– FrP mener det ikke bør være noen «best før»-dato på eldre i arbeidslivet. De som ønsker å stå i jobb lenger bør selvsagt få muligheten til det. 

5 Norges Bank hever stadig styringsrenten. Er det nok nå eller må vi øke mer for å forsvare kronekursen?

– FrP mener staten burde bidra til at folk beholdt mer kjøpekraft gjennom å redusere avgifter. Da ville behovet for et så dyrt lønnsoppgjør blitt lavere. 

6 Årets jordbruksoppgjør endte på 4,1 milliarder kroner. Bøndenes inntekter øker med 23 prosent. Bør nordmenn kunne betale mer for matvarene?

– Maten er en av varene som har økt desidert mest i pris. Så i tillegg til at folk bruker stadig mer penger på mat i butikken, går det milliarder av skattebetalernes penger i subsidier. Det er en dårlig miks. 

7 Forsvarssjefen har bedt om åtte milliarder kroner ekstra hvert år i 10 år fremover. Holder det med vår grense mot Russland eller burde vi ha brukt enda mer?

– Forsvarskommisjonen foreslo i sin rapport å bruke 30 milliarder ekstra bare i inneværende år. Det er ingen tvil om at vi må bruke mer, og Norge har muligheten økonomisk til å trygge vårt eget land. 

8 SV har bedt skatteflyktningene ryke og reise. Er du enig, eller er det heller noen politikere du heller vil ønske god tur bort, og i så fall hvorfor?

– Det viser først og fremst SVs fullstendig manglende forståelse for viktigheten av innovasjon, gründerskap og risikovillig kapital. Hvis det er noen som har ranet kysten det seneste året er det ikke Røkke, men overivrige, rødgrønne politikere på skattejakt.

9 Stortingsrepresentantene har en årslønn på en million kroner. Får man de beste på dette lønnsnivået? Ville det vært tilstrekkelig for at du ville tatt på plass på Stortinget?

– Siden jeg har tatt plass på Stortinget er vel jeg litt inhabil til å besvare denne.

10 Hangarskipet USS Gerald R Ford drives av to atomreaktorer som forsyner skipet med kraft tilsvarende 415.000 husstander i 30 år uten tilførsel av energi. Bør atomkraftverk tillates i Norge?

– Fremskrittspartiet vil at Norge skal være en offensiv energinasjon som satser bredt. Vi har derfor blant annet foreslått at regjeringen bør utrede behovet for moderne kjernekraft og at det opprettes en egen myndighet under Olje- og energidepartementet for å bygge opp kompetanse og saksbehandlingskapasitet på feltet.

11 Idrettstoppene Viktor Hovland, Erling Braut Haaland og Casper Ruud tjener flere hundre millioner i året som følge av høye TV-inntekter. Bør de få beholder alle pengene selv, eller bør slike ekstraordinært høye idrettsinntekter ilegges en form for grunnrenteskatt til fordeling på barneidretten i Norge, som tross alt var med å skape stjernene?

– Vi bør være stolte av de mange idrettsstjernene våre. På kort tid er noen av verdens beste i flere idretter fra Norge. De du nevner er dessuten fantastiske ambassadører for landet vårt. Men jeg synes ikke vi skal forskjellsbehandle disse ved å innføre en «Vedum-skatt» med grunnrente på talentene våre.

12 Vi må ha med sommervinen også. Hvilken vin er din favoritt, og hva koster flasken?

– Jeg drikker aller helst Pepsi når jeg skal skeie ut og kose meg. Men hvis jeg skal drikke alkohol må det være noe med bobler: Champagne, cava, prosecco eller en rosé med bobler. Jeg kommer langt med 300 kroner på polet.