<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skylder milliarder i restskatt

Skattemyndighetene i USA sliter med å få inn utestående skatter. Nå trappes dollarjakten opp, så budsjettunderskuddene i den amerikanske økonomien kan reduseres.

  Publisert 14. okt. 2023 kl. 08.58
  Oppdatert 14. okt. 2023 klokken 18.26
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 398 ord
  TUNGTVINT: I Norge er vi vant med å levere skatten digitalt, og store deler av skattemeldingen er forhåndsutfylt. I USA skjer det fortsatt på gamlemåten, hvor man må fylle ut et skjema for hånd og sende med vedlegg for fradrag man krever. Foto: Bloomberg

  I Norge er det å levere skattemeldingen en forholdsvis enkel affære – i hvert fall for personskatteytere.

  Men i USA er det langt med komplisert, og det kan ta år å få fastsatt riktig skatt for spesielt næringsdrivende. Skatteyterne må forhold seg til skatt til delstatene de bor i, og til de føderale myndighetene. Og fradragsmulighetene i USA er langt mer omfattende enn her hjemme.

  Nå har USAs svar på Skatteetaten, Internal Revenue Service, populært kalt IRS, offentliggjort et estimat på hvor mye utestående skatt amerikanske bedrifter og privatpersoner skylder det offentlige.

  Tallet er 688 milliarder dollar, og det gjelder for ligningsåret 2021. Tallet reflekterer hva IRS mener skulle vært innbetalt og hva som faktisk har havnet i statskassen av skattemidler, skriver en rekke amerikanske medier.

  IRS har ikke offentliggjort slike estimater før, men de har målt det. Mot lignende undersøkelser for skatteårene 2017 og 2019, så har skattegapet økt med minst 138 milliarder dollar.

  Går etter de velstående

  Det er både bedrifter og personlige skatteytere som skylder restskatt, men ifølge IRS er det spesielt blant de mer velstående menneskene i USA at utstående skatt etterlyses.

  Derfor vil IRS nå trappe opp skattekontroller av personer i denne målgruppen, og da først og fremst de som har mer enn 400.000 dollar i årlige inntekter.

  Ifølge IRS så betaler rundt 85 prosent av skatteyterne det de skal betale til fellesskapet i tide. Nå er det ikke slik at alle de 688 milliarder dollarene som futen i USA etterlyser, er unndratt beskatning. 

  En del kan være omtvistede beløp som ennå ikke er avklart.

  De fleste har sikkert fått med seg tidligere president Donald Trumps begrunnelse for ikke å offentliggjøre sine skattetall. Han hevdet at de fortsatt var gjenstand for gransking av skattemyndighetene, mange år tilbake i tid og at skatten hans dermed ikke var endelig fastsatt. 

  Ny type arbeidsliv

  Men det er også en god del skatteytere som rett og slett ikke har levert inn sine skattemeldinger i tide eller i det hele tatt. Når slikt skjer, så øker skattegapet.

  Det digitale skiftet har også ført til at stadig flere er sin egen arbeidsgiver og selv må sørge for å betale inn skatter i tide. 

  Det kan være personer som jobber som sjåfører, bud og frilansere som mottar oppdrag fra kunder via apper og på nett.

  Det var mer vanlig før å være ansatt i en bedrift, hvor arbeidsgiver sørget for å forskuddsinnbetalte skatten for arbeidstageren.