<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nye klimaforpliktelser langt unna Paris-avtalens mål

På Cop 28 har en rekke land forpliktet seg til å kutte klimagassutslipp. Men lovnadene er kun en tredel av det som trengs for å holde tritt med Parisavtalen.

  Publisert 10. des. 2023 kl. 18.22
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 96 ord
  IEA har gjennomgått alle nye klimaforpliktelser på Cop 28, som ikke er nok for å nå Parisavtalens mål. Her Simon Stiell, som leder FNs klimakonvensjon. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

  Over hundre land har forpliktet seg til å tredoble produksjon av fornybar energi og doble energieffektivitet. Men dette er ikke nok, opplyser Det internasjonale energibyrået (IEA).

  Hvis landene holder sine løfter, kommer klimagassutslipp til å kuttes med fire gigatonn i 2030. For å være i rute med Parisavtalens mål om 1,5 graders global oppvarming, må tre ganger så mye kuttes, ifølge IEA.

  Klimatoppmøtet er nå på oppløpssiden, og landene jobber for å kunne enes om en slutterklæring. Blant de nesten 200 deltakerlandene krever minst 80 en avtale som tar til orde for en fullstendig utfasing av fossil energi.

  (NTB)