<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny russisk angrepsbølge mot Ukraina

Russland lanserte søndag en ny dronebølge mot Ukraina etter å ha sverget hevn etter lørdagens ukrainske angrep på Belgorod som kostet 24 mennesker livet.

  Publisert 1. jan. 2024 kl. 08.22
  Oppdatert 1. jan. 2024 klokken 08.22
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 323 ord
  ANGREP: Store skader på Palace Hotel i Kharkiv, der et tysk TV-team ble truffet av en russisk rakett. Foto: Regionaladministration i Kharkiv / AP / NTB

  Ukrainas flyvåpen sier de i løpet av natt til søndag skjøt ned 21 av 49 droner som ble sendt mot landet av de russiske styrkene.

  I Kharkiv ble 28 mennesker såret, ifølge regionsguvernør Oleh Syniiehubov, og det var skader på et stort hotell, en barnehage, kafeer, boligblokker, butikker og offentlige bygg.

  Angrepene nyttårsaften skjer dagen etter at 24 mennesker, inkludert flere barn, ble drept da Ukraina angrep sentrum i den russiske grensebyen Belgorod med angrepsdroner og artilleri.

  Russland reagerte sterkt på angrepet, som skjedde dagen etter det mest massive russiske rakettangrepet mot Ukraina siden invasjonen i februar i fjor. Minst 41 ble drept og 120 såret i det 18 timer lange angrepet mot en rekke byer rundt om i Ukraina.

  Tysk TV-team rammet

  Et tysk TV-team på sju personer ble rammet av en russisk rakett på Palace Hotell i Kharkiv, og deres ukrainske tolk ble alvorlig såret.

  – Dette er nok et angrep fra Russlands side på den frie pressen. Vi håper våre sårede kolleger kommer seg raskt, sier sjefredaktør i ZDF, Bettina Schausten.

  I tillegg til tolken ble en sikkerhetsvakt lettere såret da de ble truffet av bygningsrester under angrepet. Ifølge innenriksminister Ihor Klymenko ble også en britisk journalist såret.

  Angrep med overlegg

  Hotellet brukes ofte av utenlandsk presse siden det har et sikret tilfluktsrom i kjelleren. Russland har gjentatte ganger rettet angrep mot hoteller der journalister og frivillige oppholder seg.

  Russlands forsvarsdepartement bekrefter at hotellet ble angrepet, men at de bare angriper militære mål. En talsmann hevder hotellet ble angrepet fordi ukrainske etterretningsfolk planla å angripe den russiske byen Belgorod fra hotellet.

  Det var søndag også angrep på Kyiv, der det oppsto brann etter at en drone traff en bygning, og Kherson, der en 14 år gammel gutt ble drept og en niåring endte på sykehus med kritiske hjerneskader.

  Det var også russiske angrep på byene Kropyvnytskyj og Kryvyj Rih, og utover nyttårskvelden gikk flyalarmen på nytt i en rekke byer, blant dem Kyiv og Kharkiv, og også i Lviv, helt i vest.

  NTB