<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norsk Industri brukte 2,4 mill. på jakt: – Uakseptabel pengebruk

NHO-sjef Ole Erik Almlid reagerer sterkt på Norsk Industris pengebruk knyttet til leie av jakthytte og sjøfly.

  Publisert 9. feb. 2024 kl. 11.04
  Oppdatert 9. feb. 2024 klokken 12.31
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 338 ord
  UAKSEPTABELT: NHO-sjef Ole Erik Almlid sier det «definitivt ikke er innafor» at Norsk Industri har brukt millioner på jakt og sjøfly. Foto: Eivind Yggeseth

  – Dette er uakseptabel pengebruk, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til E24.

  Fra 2015 til høsten 2023 leide Norsk Industri et jaktterreng med hytte på Hardangervidda. I fire år av perioden leide de også inn et sjøfly.

  Totalt kostet dette arbeidsgiverorganisasjonen 2,4 millioner kroner, bekreftet styreleder Ståle Kyllingstad til E24 torsdag.

  – Dette er uakseptabel bruk av medlemmenes penger. Å bruke millioner på jakt og sjøfly er definitivt ikke innafor, sier Almlid, som også får støtte av NHO Reiseliv-leder Kristin Krohn Devold.

  – Lever av tillitt

  Norsk Industri er den største landsforeningen i NHO, og organiserer nær all fastlandsindustri i Norge. De har rundt 3.000 medlemsbedrifter og forhandler frontfagsoppgjøret.

  – Vi er og skal være svært bevisste på hvordan vi bruker medlemmenes penger og hvordan vi opptrer på vegne av norske bedrifter. NHO og NHOs 18 landsforeninger lever av tillit, sier Almlid.

  Den aktuelle jakthytten ligger i et eksklusivt jaktområde med villrein og rype på 17.000 dekar, ifølge E24. Da styret ble kjent med saken i oktober besluttet de å avslutte leieforholdet og avslutte «denne type relasjonsaktivitet», opplyste styreleder Kyllingstad.

  Mener Lier-Hansen skulle skattet

  Det var tidligere direktør Stein Lier-Hansen som håndterte leieforholdet. Han var leder fra 2006 og ut 2023.

  – Jeg mener at det er helt innenfor, sånn rent juridisk og formelt og sånn. Men jeg skjønner jo det at det kan fremstilles veldig feil, og det kan skapes en del spekulasjoner, sa Hansen til E24 torsdag.

  Den tidligere direktøren vil ikke opplyse hvem som var med på hytten som gjester av Norsk Industri, men sier han alltid har vært åpen og transparent med de økonomiansvarlige.

  Professor emeritus ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Arvid Aage Skaar, mener Lier-Hansen skulle ha skattet av fordelen.

  – Hvis hytta egentlig ble brukt til såkalt relasjonsaktivitet for arbeidsgiver, er det greit. Men det høres jo ikke sånn ut når venner og familie dukker opp på den hytta. Det ville hjulpet å vite hva slags personer som har vært med og hvilken relasjon de har hatt til arbeidsgiver, sier han til NRK.