<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ukrainas nye forsvarssjef vil endre kampstrategi

Ukrainas nye forsvarssjef vil rotere styrkene ved fronten for ikke å slite ut soldatene, samtidig som han vil nyttegjøre seg bedre av ny våpenteknologi.

  Publisert 9. feb. 2024 kl. 17.59
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 267 ord
  NY STRATEGI: Tidligere forsvarssjef Valerij Zaluzhnyj (til høyre) og hans etterfølger Oleksandr Syrskyj (i midten) omfavner hverandre under en seremoni i Kyiv fredag Foto: NTB

  I sitt første innlegg på Telegram etter utskiftningen i toppen på forsvarsstaben sa generaloberst Oleksandr Syrskyj at dette er hans prioriterte og umiddelbare oppgaver.

  – Nye oppgaver er på dagsordenen, skrev Syrskyj fredag.

  President Volodymyr Zelenskyj erstattet torsdag den populære forsvarssjefen Valerij Zaluzjnyj med Syrskyj som den overordnede leder for krigføringen, i det kampene er i ferd med å gå inn i sitt tredje år.

  Syrskyj var sjef for landstyrkene i Ukraina inntil han ble oppgradert til forsvarssjef og er således en general med solid erfaring fra det som skjer ved det lange frontavsnittet.

  Usikkerhet

  Skiftet kommer på en tid da ukrainske styrker er hardt presset. Samtidig brer usikkerheten om seg hva som skal skje med den militære støtten fra Vesten, særlig fra USA, der hjelpepakken er låst i en strid mellom demokrater og republikanere.

  Den nye forsvarssjefen ga ingen detaljer om hva han vil gjøre innenfor sine prioriterte områder.

  Men uttalelsen synes å være i samsvar med president Zelenskyjs uttalelser om behovet for å tenke nytt om bruken av mannskaper og nødvendigheten av å få til en ny strategi om selve krigføringen, inkludert bruken av høyteknologi.

  Mangel på soldater

  Endringer i toppen av forsvarsapparatet vil ikke uten videre gjøre noe med mangelen på mannskaper, der mange unge menn frykter meldingene fra fronten om utkjørte og demotiverte soldater og rykter om massemobilisering.

  – De militære myndighetene gjennomgår sin krigsstrategi med ny vekt på teknologi og fornyelse av måten krigsinnsatsen blir ledet på, sier James Nixey. Han er analytiker ved tankesmia Chatham House i London.

  Mer bruk av sjøgående droner og forsøk på å senke flere russiske krigsskip i Svartehavet kan være eksempel på en slik dreining av krigføringen.

  (NTB)