<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjøper halve Michael Jackson-katalogen for 6,4 mrd.

Sony legger minst 600 milliarder dollar på bordet for halvparten av musikkatalogen til Michael Jackson, en avtale som også inkluderer musikk fra Ray Charles og Jerry Lee Lewis. 

  Publisert 10. feb. 2024 kl. 09.14
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 288 ord
  MYE VERDT: Til tross for at Michael Jackson har vært død i 15 år, blir musikken hans stadig spilt og strømmet på ulike plattformer.  Foto: Dreamstime

  Sony kjøper halvparten av Michael Jacksons musikkatalog fra dødsboet til popstjernen for minst 600 millioner dollar, skriver musikkmagasinet Billboard. 

  Rapportene melder om at publiserings- og innspillingsmesterkatalogen blir verdsatt til minst 1,2 milliarder dollar, men kan komme opp i 1,5 milliarder. 

  Tjener nesten 800 mill. i året

  Ifølge magasinet er avtalen den største i sitt slag noensinne, og inkluderer også sanger som ikke er skrevet av Jackson i hans Mijac-publiseringskatalog. Det skal i tillegg være sanger skrevet eller fremført av blant andre Jerry Lee Lewis, Curtis Mayfield og Ray Charles.

  Det ble først meldt om at dødsboet forhandlet om katalogen til Jackson i februar i i fjor. Da ble det estimert at eiendelene til etter popstjernen genererte rundt 75 millioner dollar årlig, det inkluderer rettighetene til masteropptak, avspilling av Jacksons sanger, Mijac-publiseringskatalogen og inntekter fra salg av varer samt royalties fra teaterforestillinger med popstjernens musikk. 

  Til tross for anklager og dokumentarer mot musikkikonet som døde i 2009, fortsetter salg og avspilleringer å øke. Fra 2020 til 2023 ble det meldt om en økning på 37 prosent i avspilte album, fra 1,07 millioner albumenheter til 1,47 millioner, viser statistikk fra Luminate. 

  Inngikk avtale med Jackson

  Dette er imidlertid ikke den første avtalen Sony gjør med Michael Jackson. Med denne avtalen vil selskapet ha betalt ut over 2 milliarder dollar til Jackson og hans etterkommere gjennom årene, skriver Billboard. 

  I 1991 kjøpte selskapet den første halvparten av det som ble Sony/ATV. ATV Music var katalogen som Jackson kjøpte i 1985 som blant annet inneholdt Beatles. Den ble fusjonert inn i Sonys musikkpubliseringsoperasjon for å bli Sony/ATV, med Sony og Jackson som eide 50 prosent hver av selskapet. De resterende 50 prosentene ble kjøpt i 2016 for 750 millioner dollar. 

  Mens i 2018 betalte Sony 287,5 millioner dollar for Jacksons andel i EMI Music Publishing.