<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tadsjikiske myndigheter skal ha pågrepet ni personer etter Moskva-terroren

Ni personer er pågrepet i Tadsjikistan i forbindelse med terrorangrepet i Moskva, opplyser en tadsjikisk sikkerhetskilde til Reuters.

  Publisert 29. mars 2024 kl. 14.18
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 191 ord
  Russiske soldater sikrer området rundt konsertlokalet Crocus etter terrorangrepet forrige helg. Foto: Aleksandr Avilov / Moscow News Agency via AP / NTB

  Myndighetene mener at personene har bånd til gjerningspersonene bak angrepet og til ISIS-Khorasan (ISIS-K). Alle ni ble pågrepet mandag i byen Vakhdat og har siden blitt overført til hovedstaden Dusjanbe, opplyser kilden.

  Det var fredag for en uke siden at væpnede menn gikk til angrep i konserthallen Crocus utenfor Moskva. 143 mennesker ble drept, og nærmere 100 er savnet.

  IS har tatt på seg ansvaret for angrepet, men Russland hevder å ha beviser som peker i retning av at gjerningspersonene hadde bånd til ukrainske nasjonalister. Både Ukraina og USA avviser dette.

  Fire menn som allerede er pågrepet og mistenkt for å ha utført angrepet, er tadsjikiske statsborgere. Også sju andre er pågrepet, og noen av disse kommer fra Tadsjikistan.

  Landet er medlem i den russisk-ledede militæralliansen CSTO og er også vertskap for en russisk militærbase. Tadsjikiske myndigheter har pågrepet familiene til de mistenkte skytterne slik at russiske etterforskere kan gjøre avhør av dem i Dusjanbe, opplyste kilder til Reuters tidligere i uka.

  Tadsjikistan har muslimsk majoritetsbefolkning og grenser til Afghanistan. Landets 10 millioner innbyggere er svært avhengige av bidrag fra tadsjikere som har emigrert til Russland for å jobbe. Økonomien kollapset etter en borgerkrig på 1990-tallet.

  NTB-Reuters