<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frivillig mekling i frontfaget førte ikke fram – tvungen mekling begynner onsdag

Fellesforbundet og Norsk Industri går som ventet til tvungen mekling for å lande årets lønnsoppgjør i frontfaget. De avbryter dermed den frivillige meklingen.

  Publisert 2. apr. 2024 kl. 16.09
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 194 ord
  BERØRER AKER SOLUTIONS: Klarer ikke partene å bli enige hos riksmekler Mats Ruland, blir det storstreik fra 7. april. Her er Fellesforbundets leder Jørn Eggum (venstre) og direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri (høyre). Foto: NTB

  Tvungen mekling hos riksmekler Mats Wilhelm Ruland begynner onsdag. Klarer ikke partene å bli enige der, blir det storstreik fra 7. april. Fellesforbundet varsler at 14.301 arbeidere kan bli tatt ut i streik om meklingen ikke fører fram.

  – Dette første uttaket vil bidra til en effektiv streik som vil ramme arbeidsgiversiden hardt. Skulle vi ende i konflikt, vil det fortløpende komme flere uttak, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum i en pressemelding.

  Frist til helgen

  Frontfagsoppgjør går som oftest til tvungen mekling. Meklingsfristen går ut ved midnatt lørdag 6. april.

  Det er ansatte i 134 bedrifter som kan bli tatt ut i streik søndag. Varselet omfatter blant annet 2100 ansatte i Aker Solutions på åtte ulike steder.

  Mange ansatte i oljerelaterte bedrifter kan bli tatt ut, men VG skriver at uttaket ikke vil ramme produksjonen på sokkelen. Det er fordi Fellesforbundet vil hindre at regjeringen griper inn og stanser streiken.

  Krever økning i reallønnen

  Fellesforbundet har til sammen meldt plassoppsigelse for 32.108 medlemmer som går på tariffavtalen Industrioverenskomsten.

  Fellesforbundet har gått inn i oppgjøret med krav om blant annet reallønnsøkning og etter- og videreutdanningsreform.

  Meklingen er en del av Frontfaget, og resultatet av disse forhandlingene danner grunnlaget for alle øvrige tariffoppgjør utover året.