<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
SPERREFRIST Kun til Kapital før 01.06.24 Cato Schiøtz eier Nedre Bollerud gård på Biri. Kuene er melkekyr. Landbruk. Ku. Fjøs. Thomas Bjørnflaten

Rikingenes nye skatteparadis

– Grunnlaget for formuesskatt på bondegårder er latterlig lav. Det grenser til komikk, sier advokat og hobbybonde Cato Schiøtz.

Category iconSamfunn
  Publisert 12:19 31. mai 2024Oppdatert 13:00 31. mai 2024
  Lesetid: 2 minutter

  De siste årene har en rekke norske næringslivskjendiser kjøpt seg gård, og med på kjøpet får de skatterabatt og millioner i årlige subsidier. Det viser en gjennomgang Kapital har foretatt.

  Vanvidd

  Advokat Cato Schiøtz er en av de som har eid landbrukseiendom i en årrekke. Han overtok Øvre Bollerud, en av de største økologiske landbrukseiendommen i Oppland, i 1974. 

  – Jeg har primært brukt gården som et feriested. Jeg er ingen bonde, jeg er advokat. Jeg driver med det jeg kan, og så har jeg en veldig dyktig forpakter som driver med det han kan, sier juristen.

  Kjører ikke traktor: Cato Schiøtz er tredjegenerasjonseier av Bollerud gård, og svarer nei på spørsmålet om han ser på seg selv som bonde. – Jeg har primært brukt gården som et feriested, sier juristen. Thomas Bjørnflaten

  Finansavisen har i flere artikler satt fokus på landbruket som Skatte-Norges siste skjulested. Dette fordi man bare ved å eie et gårdsbruk kan nyte godt av massivt kutt i sin skattemessige formuesverdi.

  Schiøtz mener det er på sin plass, selv om prisingen er vanvidd.

  – De siste årene har mange flyttet til Sveits på grunn av skattetrykket, og da er det særlig formuesskatten de opplever som tyngende. Grunnlaget for formuesskatt på bondegårder er latterlig lav. Det betyr at de som er rike kan legge 40 til 50 millioner kroner på bordet, og få et stort kutt i formuen. Mange synes dette er urimelig politikk. Det grenser jo til komikk. Jeg støtter det likevel. Det er en del av totalpakken, sier han.

  Rotter og mus

  Også EY-topp Christin Bøsterud eier gård. Hun kjøpte Sørbrøden for vel 14 år siden. Gården er 500 mål stor, med rundt 280 dekar dyrket mark.

  Hun avviser at skatt og økonomi var et motiv bak kjøpet av storgården.

  –Det har aldri vært del av vurderingen, sier hun.

  Pendler: Christin Bøsterud reiser flere ganger ukentlig mellom Bjørvika og Halden. – Jeg er stolt måneskinnsbonde. Det vil si en bonde som jobber på gården kvelds- og nattestid, helger, fridager og ferier, sier hun. Thomas Bjørnflaten

  Juristen har ikke forpaktet bort driften, og driver Sørbrøden Gård selv.

  – Det er veldig meningsfullt for meg å drive denne gården, men du må virkelig ville bo på gård og jobbe i landbruket for å trives med dette.

  – Har du ikke en og annen kjip dag angret på valget?

  – Nei, jeg har aldri angret, men den første natten lurte jeg litt på hva jeg hadde gjort. Da holdt mus og rotter party i vegger og tak, og det var noe ubehagelig.

  Ifølge Bøsterud kan det være noe vanskelig å sovne til lyden av dyr som kvesser tennene på treverket.

  – Morgenen etter ringte jeg Anticimex, og da ble det fort dørgende stille, ler hun.

  Hennes råd til millionærer som vil skatteflykte inn i landbruket er klar:

  – Dette er fantastisk meningsfullt, men du må være 100 prosent motivert før du setter deg på traktoren.