<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

FN: Mangel på skolegang koster verdenssamfunnet enorme summer

Å ikke gi barn tilgang til grunnleggende utdanning kan koste verden 10.000 milliarder dollar årlig fram til 2030 dersom det ikke tas grep, ifølge Unesco.

Publisert 17. juni
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 129 ord
10.000 MRD. DOLLAR ÅRLIG: Nesten 128 millioner gutter og 122 millioner jenter over hele verden har ikke tilgang til skolegang. Det kan koste verdenssamfunnet 10.000 milliarder dollar årlig i årene fram mot 2030 hvis det ikke tas grep, ifølge Unesco. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

Tallene baserer seg på en rapport fra FN-organisasjonen Unesco, som har vurdert kostnadene for privatpersoner, stater, samfunn i tillegg til tapte skatteinntekter i årene fram mot 2030.

Rapporten sammenligner dagens situasjon med et scenario hvor ingen eller bare et minimalt antall barn går på skole.

Det er ifølge Unesco er det 128 millioner gutter og 122 millioner jenter over hele verden som ikke har mulighet til å gå på skole. Nesten 57 prosent av verdens barn har ikke grunnleggende ferdigheter.

Knyttet opp mot bruttonasjonalprodukt (BNP) innenfor den gitte perioden, vil de høyeste kostnadene mest sannsynlig være lokalisert i landene sør for Sahara, ifølge rapporten.

Ifølge rapporten reduseres risikoen for inngåelse av barneekteskap hvert år når jenter får gå på ungdomsskolen. Også tallet på tenåringsgraviditeter minker når barna får mulighet til å ta utdanning.

(©NTB)