<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storbriannias rikeste truer med å skatteflykte

Nesten to tredjedeler av britiske investorer sier de planlegger å forlate Storbritannia hvis Labour-regjeringen går videre med foreslåtte skatteendringer.

Publisert 20. sep.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 301 ord
VIL FJERNE «KOLONISKATTEN» : Storbritannias statsminister Keir Starmer jobber for å avskaffe en kontroversiell skattelov. Det får Storbritannias rikeste forvaltere til å se mot Sveits.  Foto: Dreamstime

63 prosent av rike, britiske investorer planlegger å forlate Storbritannia innen to år hvis den britiske regjeringen innfører foreslåtte skatteendringer, som blant annet går ut på å fjerne en 200 år gammel skatteregel. 

Det kommer frem i en fersk studie fra Oxford Economics, gjengitt av CNBC

Den såkalte «non-dom»-regelen går ut på at personer som bor i Storbritannia, men er juridisk bosatt et annet sted, kan unngå å betale skatt på inntekter og kapitalgevinster som er opptjent utenlands i opptil 15 år. 

I 2023 gjaldt dette om lag 74.000 personer i landet.

Samtidig melder 67 prosent av de spurte at de ikke ville emigrert til Storbritannia i utgangspunktet, hvis det ikke var for skatteregelen. 

Vil avskaffe skatteregelen

I august kunngjorde partiet Labour planer om å avskaffe «non-dom»-regelen, og forsterker dermed tidligere forslag fra den konservative regjeringen om å gradvis fase ut ordningen.

Forslaget kommer ifølge CNBC samtidig som at den britiske statsministeren Keir Starmer har lovet å gjøre samfunnet mer rettferdig, samt at de offentlige finansene skal bli styrket, med ytterligere kunngjøringer forventet tidlig neste uke på Labour-partiets årlige konferanse og når høstbudsjettet legges frem 30. oktober.

Ifølge Storbritannias finansminister Rachel Reeves kan avskaffelsen av skatteregelen generere 2,6 milliarder pund, tilsvarende om lag 36,4 milliarder norske kroner, i løpet av neste regjeringsperiode. 

Oxford Economics forskning peker imidlertid på at endringene i stedet vil koste skattebetalerne 1 milliard pund innen 2029/2030, skriver CNBC. 

Ser mot skatteparadis

I forslaget vil antall år med inntekter som er tjent i utlandet - altså uten at det ble betalt skatt til Storbritannia - bli redusert fra 15 til fire år. Det blir også innført en arveavgift etter 10 års opphold i Storbritannia. 

Sveits, Monaco, Italia, Hellas, Malta, Dubai og Bahamas er blant destinasjonene som viser seg mest attraktive for velstående investorer, ifølge eksperter og agenter CNBC skal ha snakket med.