<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Euronav avviser Fredriksens oppkjøpsbrudd

Euronav avviser Frontlines beslutning om å terminere sammenslåingen mellom rederiene. – Vi mener det er saklig grunn for oppsigelsen, kontrer Frontline-sjef Lars Barstad.

    Publisert 11. jan. 2023 kl. 14.04
    Oppdatert 11. jan. 2023 klokken 15.25
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 639 ord
    REDERI I SPILL: Skipsreder John Fredriksen og hans Frontline trakk tilbake oppkjøpsbudet på Euronav i Belgia sent mandag kveld. Dette mener Euronav at de ikke har rett til å gjøre. Foto: Eivind Yggeseth

    FROT

    Kampen om Euronav ser ikke ut til å stoppe med det første etter at John Fredriksens Frontline sent mandag kveld besluttet å trekke oppkjøpsbudet på det belgiske tankrederiet.

    Euronav opplyste tirsdag morgen at selskapet skulle gjøre en vurdering av saken før rederiet uttalte seg. Onsdag ettermiddag ble det kjent at det avviser Frontlines rett til å terminere avtalen.

    – Frontline mener det er saklig grunn for oppsigelsen. Det er selvsagt alltid fare for meningsforskjeller når en avtale sies opp av en av partene. Utover det har jeg ingen kommentar, sier sjefen for John Fredriksens tankvirksomhet, Lars Barstad, til Finansavisen.

    Euronav skriver at styret og ledelsen er i en prosess med å analysere selskapets muligheter, og vil iverksette tiltak for å beskytte Euronav og aksjonærenes interesser og rettigheter.

    «Dette inkluderer, men er ikke begrenset til, mulige rettsprosesser og/eller voldgift», heter det.

    TANKSJEF: Frontline-sjef Lars Barstad skulle etter planen tre inn i styret i det sammenslåtte Frontline, men ser foreløpig ut til å forbli adm. direktør i John Fredriksens tankvirksomhet. Foto: Iván Kverme

    – Frontline har mislykkes

    I meldingen fortsetter Euronav:

    «Frontline har mislykkes i å gi en tilfredsstillende begrunnelse for beslutningen om å terminere avtalen. Euronav har overholdt forpliktselene sine i forbindelse med sammenslåingsavtalen og gjort alt i sin makt for å få til en vellykket transaksjon», argumenterer rederiet.

    Videre i meldingen skriver rederiet at «Euronav fortsetter å kommunisere og opprettholde en konstruktiv dialog med sine aksjonærer».

    Frontline-aksjen handles ned 1,5 prosent til 134,90 kroner rett etter Euronavs kontramelding, etter å ha skutt opp hele 21,0 prosent tirsdag. Euronav-aksjen stiger 3,5 prosent på Brussel-børsen onsdag.

    Frontline-sjefen hadde følgende å si til Finansavisen etter å ha terminert oppkjøpsplanen:

    «Formålet med kombinasjonsavtalen var å komme til en fusjon. Gitt situasjonen skulle alle impliserte parter funnet en fornuftig løsning, men det var dessverre ikke mulig», sa han sent mandag kveld, og fortsatte:

    «Frontline seiler nå videre, med fokus på å bygge aksjonærverdier i et marked vi mener ser veldig konstruktivt ut».

    Strabasiøs strid

    Frontline valgte å droppe gigantbudet etter å ha møtt på sterk motstand fra den nye hovedaksjonæren i Euronav, Saverys-familien i Belgia.

    «Målet vårt er å overbevise styret i Euronav om å terminere sammenslåingen», sa Alexander Saverys til Finansavisen i desember. Han er toppsjef i det familieeide selskapet Compagnie Maritime Belge (CMB).

    Siden fusjonsplanene ble kjent i april i fjor har familien kritisert avtalen i sterke ordelag, og varslet at de vil gjøre det de kan for å stanse en sammenslåing.

    STÅR PÅ SITT: Det familieeide selskapet CMB, med Alexander Saverys i spissen (avbildet), har motsatt seg en sammenslåing mellom Euronav og Frontline siden planene ble kjent i april i fjor. Foto: CMB

    CMB og familien har gradvis kjøpt seg opp til en eierandel på 25 prosent i Euronav, noe som betyr at de kunne blokkere en fusjon som er betinget av en tilslutning fra tre fjerdedeler av aksjene.

    Frontline planla i første omgang å strukturere transaksjonen som et oppkjøp, noe som bare trenger tilslutning fra 50 prosent av stemmene. Transaksjonen ble strukturert på den måten nettopp på grunn av motstanden fra Saverys, men sent mandag kveld ble det altså kjent at Frontline valgte å trekke seg fra oppkjøpsplanen.

    Tirsdag kveld sendte CMB en uttalelse til Finansavisen der det ble tilkjennegitt at selskapet ønsker å innlede samtaler med Euronav-styret for å diskutere selskapets fremtidige strategi.