<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Euronavs voldgiftskrav mot Frontline ble avvist

    Publisert 7. feb. 2023 kl. 12.44
    Oppdatert 7. feb. 2023 klokken 13.02
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 288 ord
    Skipsreder John Fredriksen og hans Frontline trakk tilbake oppkjøpsbudet på Euronav i Belgia. Foto: Eivind Yggeseth

    Hastevoldgiftskravene fremsatt av Euronav mot Frontline har blitt fullstendig avvist av hastevoldgiftsdommeren, ifølge en børsmelding.

    Avgjørelsen skal ha blitt tatt i dag, og i tillegg til å avvise kravene fullt ut, pålegges Euronav å betale Frontline alle kostnader ved nødvoldgiftsprosessen, inkludert full erstatning for påløpte sakskostnader.

    Voldgift består i at partene i tvisten frivillig overlater avgjørelsen til andre personer eller institusjoner enn de vanlige domstolene.

    «Denne beslutningen styrker Frontlines posisjon om at deres beslutning om å terminere kombinasjonsavtalen var fullt ut lovlig», skriver Frontline.

    Droppet gigantbud

    Den 9. januar ble det kjent at John Fredriksens Frontline trakk budet på det belgiske rederiet Euronav.

    – Frontline seiler nå videre, med fokus på å bygge aksjonærverdier i et marked vi mener ser veldig konstruktivt ut, sa Frontline-sjef Lars Barstad til Finansavisen.

    At Frontline valgte å droppe gigantbudet skjedde etter å ha møtt på sterk motstand fra Saverys-familien i Belgia.

    «Målet vårt er å overbevise styret i Euronav om å terminere sammenslåingen», sa Alexander Saverys til Finansavisen i desember, toppsjef i det familieeide selskapet Compagnie Maritime Belge - CMB.

    Siden fusjonsplanene ble kjent i april i fjor har familien kritisert avtalen i sterke ordelag, og varslet at de vil gjøre det de kan for å stanse en avtale mellom John Fredriksens Frontline og Euronav i Belgia.

    Selv har CMB og familien kjøpt seg opp til en eierandel på 25 prosent i Euronav, noe som betyr at familien kan blokkere en fusjon som er betinget av en tilslutning på tre fjerdedeler av aksjene.

    Frontline planla i første omgang å strukturere transaksjonen som et oppkjøp, noe som bare trenger tilslutning fra 50 prosent av stemmene. Transaksjonen er strukturert på den måten nettopp på grunn av motstanden fra Saverys.