<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Euronav-sjefen går på dagen

Euronav-sjef Hugo De Stoop der John Fredriksen er storeier, går på dagen. – Vanskelig å styre når en storaksjonær ikke lenger har tillit, sier han. 

    Publisert 16. mai 2023 kl. 08.02
    Oppdatert 16. mai 2023 klokken 13.16
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 380 ord
    MÅ GÅ AV: Euronav-sjef Hugo De Stoop skulle etter planen bli ny toppsjef i det sammenslåtte selskapet mellom Frontline og Euronav, men oppkjøpet ble avblåst i januar. Nå må han gå på dagen. Foto: Euronav

    Tirsdag ble det kjent at Euronav-sjef Hugo De Stoop, etter over to tiår i rollen, går av med umiddelbar virkning.

    Avgjørelsen skal ha vært gjensidig og flertallet av styret støttet beslutningen, uten at det gis noen flere detaljer enn det.

    De Stoops fremtid har vært uviss siden John Fredriksens Frontline trakk oppkjøpsbudet på Euronav i Belgia i januar. Han skulle etter planen bli toppsjef i det sammenslåtte selskapet.

    Til shippingavisen TradeWinds sier den nå avgåtte sjefen følgende: 

    – Det var virkelig ikke en overraskelse, fordi det er svært vanskelig for en konsernsjef å fortsette å styre selskapet når en «25 prosent pluss» aksjonær ikke lenger har tillit til sjefen.

    De Stoop vil være tilgjengelig som seniorrådgiver frem til hans etterfølger er funnet. Finansdirektør Lieve Logghe tar over i mellomtiden.

    Nytt styre

    Saverys-familien og deres rederi Compagnie Maritime Belge (CMB) har kjøpt seg opp til en eierandel på 25 prosent i Euronav, og klarte å stanse en sammenslåing mellom Euronav og Frontline tidligere i januar.

    De Stoop støttet en sammenslåing fullt ut, og har med resten av ledelsen gått i strupen på Saverys-familien og kalt CMBs planer om å dra Euronav inn i en grønnere retning for «en risikabel og egeninteressert strategi».

    Frontline-reder John Fredriksen har også kjøpt seg opp i Euronav, og han kontrollerer 26,5 prosent når aksjene til hans private selskap og Frontline sees under ett.

    Saverys-familien ønsket å kaste hele styret og sette inn egne folk, men resultatet på generalforsamlingen i mars ble at «kun» to av dagens fem styremedlemmer ble kastet ut. Norske Grace Reksten Skaugen fortsatte som styreleder.

    Selv fikk CMB Marc Saverys og finansdirektør Patrick de Brabandere i CMB inn i styret. Samtidig ble John Fredriksen og britiske Cato H. Stonex stemt inn fra Fredriksen-systemet.

    Lang drakamp

    De Stoop har hele tiden vært på Fredriksens side, men budvrakingen fikk Euronav til å protestere og be om en hasteavgjørelse i voldgiftsretten i Belgia for å sikre at avtalen ble opprettholdt. Selskapet mente at Frontline ikke hadde anledning til å trekke budet.

    Senere ble det klart at voldgiftsretten dømte i Frontlines favør. Samtidig ble det bestemt at hasteavgjørelsen vil stå inntil den endelige voldgiftsbehandlingen av tvisten er gjennomført, der det skal vurderes om termineringen var lovlig eller ikke.

    Frontline-sjef Lars Barstad har tidligere varslet at denne prosessen kan ta opptil ett til halvannet år.