<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredriksens tørrlastsjef går av

Ulrik Andersen går av som direktør i Golden Ocean etter tre år i stillingen. Han erstattes midlertidig av kommersiell direktør Lars-Christian Svensen.

Publisert 1. juni 2023 kl. 08.55
Oppdatert 1. juni 2023 klokken 15.19
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 534 ord
VEKSLING: Golden Ocean-sjef Ulrik Uhrenfeldt Andersen (t.v.) går av, og kommersiell direktør Lars-Christian Svensen overtar inntil videre ansvaret for ledelsen. Foto: Iván Kverme

 

Ulrik Uhrenfeldt Andersen, adm. direktør i Golden Ocean Management, slutter i jobben, men skal ifølge en børsmelding torsdag være tilgjengelig for tørrlastrederiet frem til 1. september i år. Lars-Christian Svensen, rederiets kommersielle direktør, er utnevnt til fungerende toppsjef. 

Andersen har ledet det John Fredriksen-dominerte tørrlastrederiet siden april 2020, etter først å ha hatt samme jobb i gassrederiet Avance Gas, som også kontrolleres av Fredriksen, i ett år. 

– Det er ikke naturlig å gå inn på detaljer om hva som har utløst beslutningen, men istedet fokusere på fire gode og lærerike år, sier Andersen til Finansavisen.

Han viser til at Golden Ocean har vært igjennom en periode med mange endringer og vekst, og peker på at rederiet blant annet har kjøpt 34 skip, utbetalt nesten 900 millioner dollar i utbytte og startet og levert på en dekarbonisering- og digitaliseringsstrategi.

– Jeg har ingen jobb klar, men jeg vil bruke sommeren på å vurdere hva mitt neste skritt skal være, sier han.

STØRSTE EIER: Skipsreder John Fredriksen. Foto: Eivind Yggeseth

Takker og bukker

Svensen har vært kommersiell direktør siden desember 2020. Tidligere har han hatt direktørroller i Western Bulk og vært analytiker i Petredec og skipsmegler hos Cmarine Services i Singapore.

I meldingen heter det at Lars-Christian Svensen har en solid bakgrunn innen bransjen og en dyp forståelse av selskapet og dets organisasjon, og at styret er overbevist om at han vil sikre en vellykket og sømløs overgang i rollen.

– Jeg vil takke Ulrik for hans bidrag til Golden Ocean. Han har ledet selskapet gjennom en periode med flåtevekst og flåtefornyelse. Jeg ønsker Ulrik suksess i hans fremtidige bestrebelser, sier Golden Ocean-styreleder Ola Lorentzon i børsmeldingen.

– Jeg har ingen kommentarer ut over det som står i meldingen, svarer Lorentzon på Finansavisens spørsmål om hvem som tok initiativet til lederskiftet.

Selv retter Andersen en takk til Golden Ocean-styret for muligheten til å lede selskapet gjennom en periode med betydelig flåtevekst kombinert med «et utfordrende og volatilt makroøkonomisk landskap». 

Golden Ocean-aksjen er hittil i år ned rundt 8 prosent, og det seneste året er den ned mer enn 40 prosent.

Tapte penger

Rederiet la frem regnskapet for første kvartal i midten av mai. Det viste et noe større underskudd på bunnlinjen enn det analytikere hadde ventet, mens det justerte ebitda-resultatet var 20 prosent bedre enn ventet og guidingen for inneværende kvartal var på nivå med analytikernes forventninger.

Samtidig overrasket Golden Ocean med å betale et utbytte på 0,10 dollar pr. aksje, mens det var ventet en utbetaling på 0,02 dollar.

«Etter en periode med sesongmessig svakhet i første kvartal har fraktratene tatt seg opp igjen, og utsiktene for resten av året er positive, drevet av den gradvise oppgangen i den kinesiske økonomien», sa Andersen da.

I fjor seilte Golden Ocean inn et overskudd etter skatt på 462 millioner dollar, hvorav rett i overkant av 318 millioner dollar ble utbetalt til selskaps aksjonærer – «et resultat og et utbyttenivå som vi på ingen måte kan vært misfornøyd med», ifølge Andersen.