<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flytter til Kypros

Atle Bergshaven vil kunne redusere skatten vesentlig hvis han flytter til Kypros.

    Publisert 1. juni 2023 kl. 13.16
    Oppdatert 5. juni 2023 klokken 11.06
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 329 ord
    PÅ FLYTTEFOT: Atle Bergshaven skal være i ferd med å bytte ut Grimstad med ny bostedsadresse på Kypros, som har helt andre skattesatser enn Norge. Foto: Elisabeth Grosvold Altenborg

    Ifølge Agderposten har skipsreder Atle Bergshaven i Grimstad bestemt seg for å flytte til Kypros.

    Avisen skriver at de ansatte i rederiet Bergshav ble informert om flyttingen for kort tid siden. Selv vil ikke Bergshaven (76) kommentere saken og viser til at han skal ha en pressekonferanse fredag.

    Kapital vurderte i fjor Grimstad-rederens formue til 1,5 milliarder kroner. Verdiene ligger i shipping, eiendom og finansielle investeringer.

    Skattelistene viser en personlig inntekt og formue på henholdsvis 38 millioner og 328 millioner kroner.

    Fisjon

    Rederiet Bergshav ble etablert i kjølvannet av en fisjon i Uglands Rederi i 1988, og Atle Bergshaven ble styreleder. Etter flere rettssaker er de andre familiegrenene ute av selskapet. Den siste saken endte med at Atle Bergshaven betalte rundt en kvart milliard kroner til sin eldre bror Herman.

    I dag eies aksjene i toppselskapet i Bergshav-gruppen av Atle Bergshaven og sønnen Ebbe Bergshaven med henholdsvis 65 og 35 prosent. Atle Bergshaven har de 30 A-aksjene.

    Agderposten skriver at Kypros har en skatteavtale med Norge slik at Bergshaven må betale ordinær formuesskatt på 1,1 prosent. Men utbytteskatten er vesentlig lavere enn i Norge og utgjør 15 prosent.

    Flyttingen til Kypros innebærer ifølge avisen at han kan oppholde seg i Norge i 180 dager uten at det går utover skatten. 

    DN har spurt Bergshaven om han har en kommentar til Agderpostens artikkel torsdag.

    «Ikke annet enn dette er betydelig overdrevet. Vi skal tilbringe mer tid i et feriehus i Pafos som vi har eid i ca. 13 år», skriver han i en sms til avisen.

    Stiftelse

    I januar etablerte Bergshaven stiftelsen Bergshav. Stiftelsens formål er å «fremme Bergshav AS’ og dets underliggende selskapers formål og utvikling, samt sikre selskapet og konsernets kontinuitet. Som ledd i dette formålet skal stiftelsen eie aksjer i selskapet (...)».

    Konstruksjonen åpner for at Bergshaven kan overføre deler av, eller alle, aksjene i Bergshav til stiftelsen.

    På Finansavisens spørsmål i mars om planen var at stiftelsen skulle eie hele, eller deler av, toppselskapet i gruppen svarte Bergshaven dette i en epost:

    «Foreløpig ligger det ingenting i stiftelsen, så får tiden vise».