Det har vært mange artikler om de gode utsiktene i tankmarkedet, men det går minst like godt for rederiene som frakter kjemikalietanklaster.
Odfjell, som drifter en av verdens største kjemikalietankflåter og tilbyr lagringstjenester i en rekke tankterminaler, sitter midt i det.
Nylig tok Nordea Markets opp dekning av kjemikalietankrederiet med en klokkeklar kjøpsanbefaling. Kursmålet på 143 kroner impliserer en oppside på 54 prosent fra sluttkursen.
«Markedsutsiktene er svært sterke og utbyttekapasiteten kommer til å være høy fremover», skriver analytiker Erik Hovi i analysen.
Han anslår at den verdijusterte egenkapitalen (NAV) for øyeblikket er på 131 kroner pr. aksje. Legger man på 12 kroner i anslått kontantinntjening i år, gir det en tolvmåneders NAV på 143 kroner.
Høy avkastning
Nordea-analytikeren venter at 185 millioner dollar vil bli utbetalt tilbake til aksjonærene de neste tre årene, tilsvarende 1,99 milliarder kroner etter dagens kurs.
Odfjell har et mål om å utbetale 50 prosent av det justerte nettoresultatet i form av utbytter. Kjemikalietankrederiet utbetalte i 2022 samlet et utbytte på 0,84 dollar pr. aksje.
Analytikeren venter i år et utbytte pr. aksje på 1,16 dollar pr. aksje i år. I 2024 og 2025 anslås utbyttene til 1,12 og 0,94 dollar.
Det gir en utbytteavkastning på 14 prosent i år og 10 prosent i 2024, ifølge meglerhuset.
Nordea er langt fra de eneste som er positive til Odfjell-aksjen. DNB Markets anslo i februar et utbytte på 1,56 dollar pr. aksje for i år – en nær dobling fra i fjor. Norne Securities oppgraderte anbefalingen til kjøp i april.
Oppstemt ledelse
Også Odfjell-ledelsen er positive til eget selskap. Etter mange frustrerende år prises Odfjell omsider til de bokførte verdiene.
Det seneste året har aksjen kastet fra seg 83,7 prosent, etter en ny oppgang på 11,5 prosent hittil i år.
«Jeg tror vi har fått til en reprising som følge av resultatene våre. Vi har lenge markedsført selskapet, posisjonert oss, blitt konkurransedyktige og trodd på dette markedet, men det er først det siste halvannet året markedet har styrket seg og vi har sett resultatene på bunnlinjen», sa finansdirektør Terje Iversen til Finansavisen i mai.
«Men vi tror det er ytterligere merverdier i balansen vår; vi ser hvor analytikerne ligger med sine estimater», fortsatte han.