<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bare å fyre opp grillen: Propanprisene halvert på ett år

Propanprisene har ikke vært lavere inn mot sommersesongen siden begynnelsen av pandemien for tre år siden. Ifølge rederitopp Øystein Kalleklev er det bare å fyre opp grillen.

Publisert 10. juni 2023 kl. 17.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 409 ord
GRILLFEST: Propanprisene i USA er halvert på ett år. «Grill baby, grill», skriver rederisjef Øystein Kalleklev på LinkedIn. Foto: AFP

«Grill baby, grill!» skriver Øystein Kalleklev, adm. direktør i LPG-rederiet Avance Gas og LNG-rederiet Flex LNG, på jobbplattformen LinkedIn.

Han viser til at propaneprisene i USA nå er på et svært lavt nivå. Fredag sluttet prisen på 57 cent for én amerikansk gallon i tradinghuben i Mont Belvieu i Texas, tilsvarende vel 3,8 liter, ifølge Wall Street Journal.

Det er her de såkalte benchmark-prisene settes for de som handler i derivater som futures, eksportører og de som kjøper inn propan til å lage kjemikalier.

Ifølge avisen er propanprisene i råvaremarkedene ned 50 prosent på ett år, og 1 dollar pr. gallon lavere fra  pandemitoppen. 

«Bon appétit»

Fallende priser er godt nytt for de som fyrer grillen i sommer, men også for blant annet gaffeltrucker og restauranter. Billigere propanpriser bør også slå ut over leverandørkjedene for produksjonen av plast. Store propanvolumer brukes for å lage polypropylen, som brukes i alt fra biler til emballasje og tepper.

En langt mildere vinter enn ventet har gitt et høyt lager. Samtidig har rekordhøy produksjon mer enn utlignet den rekordhøye eksporten. 

Det er ikke tilfeldig at Kalleklev ber alle om å slenge hamburgere på grillen i sommer. Amerikansk propaneksport har lenge vært den store driveren for VLGC-skipsratene, en type skip som både BW LPG og Avance Gas på Oslo Børs har i flåten.

Høyere propanpriser i Asia øker viljen blant asiatiske innkjøpere til å se mot den billigere amerikanske varianten. Det øker også seilingsdistansene og behovet for flere skip, mens en lavere arbitrasje er har motsatt effekt.

«Høye gasslagre og lave priser i USA har også resultert i stadig økende eksport, ettersom prisdifferansene til internasjonale markeder er veldig bred. Det gir støtte til fraktetterspørselen. Bon apetit!» skriver han.

Kurshopp

Ratene for VLGC-skipene har gjort et kraftig hopp i år. Fredag ble ratene for oppgitt til 81.100 dollar pr. dag, opp 30,1 prosent den seneste måneden, ifølge en liste fra Clarksons Securities.

Dette er likevel ned 9,7 prosent den seneste uken. Hittil i år har ratene snittet på 66.000 dollar pr. dag, mot 39.200 dollar dagen på samme tid i fjor.

Sterke rater har også betalt for seg på børs. Bare i år er Avance Gas-aksjen opp 60,1 prosent mens BW LPG-aksjen er opp 37,4 prosent. 

«Aksjen har riktignok gått opp en del det siste året, men ifølge (analysesjef, red. anm.) Eirik Haavaldsen i Pareto så handles vi fortsatt til 30 prosent rabatt til substansverdier. Det er et tall vi er enig i basert på våre egne beregninger», sa Kalleklev til Finansavisen nylig.