<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Shippinggigant varsler større nedgang

A.P. Møller-Mærsk varsler nå et større fall enn tidligere fryktet for containerfarten, men løfter samtidig sin egen finansielle guiding, hjulpet av et sterkt første halvår.

Publisert 4. aug. 2023
Oppdatert 4. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 475 ord
SER MØRKERE SKYER: Danske A.P. Møller-Mærsk oppjusterer egen finansiell guiding, men ser svakere utsikter enn tidligere for hele containerfarten. Her det 2011-bygde containerskipet «Maersk Chilka» ved Tanjung Pelepas-havnen i Malaysia. Foto: Bloomberg

Danske A.P. Møller-Mærsk har fredag rapportert om «robuste» resultater i andre kvartal, i det selskapet omtaler som vanskelige markedsforhold.

SER VOLUMFALL: Konsernsjef Vincent Clerc i A.P. Møller-Mærsk. Foto: Bloomberg

Den danske shippinggiganten oppjusterer også sin egen finansielle guiding for inneværende år – men i tillegg senker den prognosene for hele den globale containerfarten.

Selskapets forventninger for de globale containervolumene nå er en nedgang på mellom 1 og 4 prosent. Tidligere estimerte A.P. Møller-Mærsks en utvikling på mellom pluss 0,5 og minus 2,5 prosent.

«A.P. Møller-Mærsk fortsetter å vente dempet global makroøkonomisk vekst, gitt vedvarende press fra høyere renter og potensiell resesjonsrisiko i Europa og USA», heter det i kvartalsrapporten.

Konsernsjef Vincent Clerc forklarer overfor Bloomberg at det er mange ting i bevegelse nå, med rentehevinger og resesjonsrisiko samt usikkerhet rundt BNP-veksten i Kina og hvordan Kinas etterspørsel kommer til å bli.

Han tilføyer imidlertid at det ventes en viss opptur igjen i markedet i 2024.

Løfter egen guiding

For sin egen, underliggende ebitda i år, opererer selskapet nå med et intervall på mellom 9,5 og 11,0 milliarder dollar. Tidligere var årets forventning på 8,0–11,0 milliarder.

Underliggende driftsresultat anslås nå til 3,5–5,0 milliarder dollar, mens forrige guiding pekte mot mellom 2,0 og 5,0 milliarder dollar.

Oppjusteringene reflekterer først og fremst de sterke resultatene i første halvår, og kommer på tross av svakere utsikter for andre halvår, forklarer shippingkjempen.

Selskapet legger også til at ytterligere fokus på kostnader vil spille en viktig rolle i håndteringen av de dempede markedsutsiktene, som ifølge Mærsk strekker seg helt til utgangen av året.

Mindre fall enn ventet

I andre kvartal i år ble A.P. Møller-Mærsks samlede inntekter på 13,0 milliarder dollar, ned fra 21,7 milliarder dollar i andre kvartal i fjor.

Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) viser 2,91 milliarder dollar, mot 10,33 milliarder for ett år siden.

Ifølge Bloomberg var medianestimatet blant analytikere på 2,29 milliarder dollar. Refinitiv-konsensus var på 2,41 milliarder, ifølge Reuters.

Ordinært driftsresultat viser en nedgang fra 9,0 til 1,6 milliarder dollar. Driftsmarginen oppgis til 12,4 prosent, ned fra hele 41,5 prosent i andre kvartal 2022.

Selskapet forklarer at normaliseringen i markedet fortsatte gjennom kvartalet, og at dette førte til lavere volumer og lavere rater. Selskapets egne containervolumer i andre kvartal rapporteres ned 6,1 prosent, mens fraktratene var 51 prosent lavere enn i andre kvartal 2022.

Normaliseringen er kommet etter årene med coronapandemien, da fraktratene skjøt i været og shippingaktører bokførte rekordresultater på rekke og rad.

Mærsk-aksjen var tidlig ned hele 3,8 prosent i København-handelen fredag, før den snudde opp. I 12-tiden har den imidlertid vendt nedover igjen, med et fall på rundt 1,3 prosent.