<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

BW LPG rett ned etter storsalg

Storeier BW Group har solgt 8,4 millioner aksjer i BW LPG til kurs 120 kroner. På børsen faller aksjen kraftig.

Publisert 4. okt. 2023 kl. 08.21
Oppdatert 4. okt. 2023 klokken 14.05
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 639 ord
STORSALG: BW Group har nå solgt aksjer for milliarden i BW LPG. Her BW Group-topp Andreas Sohmen-Pao på Pareto-konferansen i Oslo i september. Foto: Lars Brænden Schram

 

Tirsdag ettermiddag varslet BW Group et mulig blokksalg av aksjer i gassrederiet BW LPG. Storeieren solgte 8,4 millioner aksjer i BW LPG til kurs 120 kroner pr. aksje, ifølge en melding onsdag morgen.

Ved børsslutt tirsdag var kursen 132,20 kroner pr. aksje. 120 kroner innebar dermed en rabatt på 12,20 kroner pr. aksje, tilsvarende 9,2 prosent.

På børsen falt BW LPG-aksjen onsdag formiddag 10,67 prosent til 118,10 kroner og var tilbake på kursnivåene den ble handlet for i midten av august.

Ved 13-tiden var fallet kommet opp i 11,5 prosent til 117 kroner. Også for John Fredriksens Avance Gas Holding pekte børspilen ned, men der begrenset nedturen seg til 3,44 prosent.

«TAR NOEN CHIPS AV BORDET»: Analytiker Håvard Sjursen Lie i Danske Bank. Foto: Sturlason AS Polyfoto

Begrenset oppside?

Danske Banks shippinganalytiker Håvard Sjursen Lie har denne vurderingen av årsaken til kursfallet:

– Blokken til BW-gruppen ble gjort til cirka 8 prosent rabatt, og BW LPG faller 11–12 prosent onsdag.

– Min «take» på det er at mange investorer tror BW-gruppen ser begrenset oppside i BW LPG i nærmeste fremtid, og tar noen chips av bordet.

Han tilføyer:

– BW Group er med årene blitt mer en asset manager, hvor gruppen sitter som største aksjonær i mange selskaper, men vekter seg litt opp og ned ut fra hvordan den ser markedssykluser og prisingen av selskapene.

Langsiktig eier

BW Group engasjerte de tre meglerhusene DNB Markets, Fearnley Securities og Pareto Securities som tilretteleggere for blokksalget.

Den Sohmen-Pao-eide rederigruppen med hovedkvarter i Singapore eier nå 48,4 millioner aksjer i BW LPG og vil inngå en lock-up-periode på resterende aksjer på 180 dager.

Ifølge børsmeldingen onsdag er BW Group fortsatt forpliktet til å være en langsiktig aksjonær i det børsnoterte gassrederiet.

New York neste

Flere setter nedsalget i sammenheng med BW Group-toppen Andreas Sohmen-Paos signaler på Pareto-konferansen om planer om å børsnotere flere av gruppens selskaper i New York. 

Han viste til at likviditeten i shippingaksjene er klart bedre der enn i Oslo og nevnte BW LPG og produkttankrederiet Hafnia som de mest aktuelle kandidatene for «dual listing» med noteringer både i Oslo og New York.

Gjennom nedsalget sikrer BW Group bedre fri flyt i aksjen i forkant av en mulig USA-notering av gassrederiet. Dette poenget ble også nevnt i meldingen om nedsalget rett etter at børsen stengte tirsdag ettermiddag.

Gevinstsikring?

BW LPG har hatt et enormt år på børs og er opp over 70 prosent så langt i år. Gassrederiet har høstet frukter av høye rater og en ekstrem etterspørsel etter flytende petroleumsgasser.

Rederiet tjente fortsatt rått med penger i andre kvartal, men nådde ikke opp til det knallsterke resultatet i den første tremånedersperioden av 2023. Selskapet satt igjen med et resultat på bunnlinjen på 78,2 millioner dollar i perioden april–juni.

Snittraten for VLGC-ene endte på 51.600 dollar dagen, sammenlignet med 58.000 dollar i første kvartal.

I øyeblikket kan disse skipene leies ut for 99.000 dollar dagen, viser Clarksons Securities rateoppdatering midt på dagen onsdag.

Bedre enn Dorian

Sohmen-Pao har vært opptatt av at prisingen av shippingaksjene er bedre på New York Stock Exchange enn på børsen i Oslo. 

Pr. i dag er det 32 børsnoterte shippingselskaper i New York og 34 i Oslo. Men ifølge BW Group-sjefen er markedsverdien av disse selskapene i USA 50 prosent høyere enn hva som er tilfelle for rederiene som er notert i Oslo.

En av BW LPGs konkurrenter, Dorian LPG, er notert på New York Stock Exchange, der aksjen tirsdag kveld var opp 63 prosent så langt i år. Samtidig hadde imidlertid BW LPG steget 73 prosent i Oslo.

Men etter aksjenedsalget er oppgangen siden årsskiftet redusert til 54,6 prosent.

Det lyktes ikke Finansavisen å få noen kommentar fra Sohmen-Pao onsdag.