<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Maersk signaliserer global nedtur

Verdens nest største containerrederi venter lavere lønnsomhet, som følge av både sviktende etterspørsel og høyere kostnader. Aksjen stupte 17 prosent.

Publisert 3. nov. 2023 kl. 16.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
HER SMELLER DET: Maersk-kursen er nå tilbake til nivåer som først ble sett sommeren 2005. Foto: Bloomberg

Maersks inntekter regnes typisk som en indikator for hvordan den globale handelen utvikler seg, ettersom selskapet er verdens nest største containerrederi. Fredagens melding om at årets ebitda trolig blir i den nedre delen av et tidligere uttalt intervall på 9,5-11 milliarder dollar skapte følgelig frykt – i tillegg til å senke Maersks aksjekurs med 17 prosent. Utrolig nok er nivået er nå lavere enn i juli 2005.

Heller ikke tallene for tredje kvartal var mye å skryte av. Topplinjen stupte til 12,1 milliarder dollar, fra 22,8 milliarder dollar et år tidligere. Problemet er fallende etterspørsel, og samtidig skvises marginene av kostnadsinflasjon. Ledelsen ser heller ingen snarlig bedring, og nå skal 9 prosent av de ansatte, mer enn 10 000 personer, sparkes.

Mens husholdninger og bedrifter over hele verden tilsynelatende kjøper færre varer, er reiselysten fremdeles skyhøy. Fredag meldte det nettbaserte reisebyrået Expedia om en årlig inntjeningsvekst på overraskende høye 33 prosent. Også inntektene på 3,9 milliarder dollar, 9 prosent mer enn i fjorårets tredje kvartal, oversteg konsensusestimatet. Ved firetiden var aksjen opp med 16 prosent.

På makrofronten var det tegn på svakhet i USAs angivelig sterke jobbmarked. I oktober ble det bare skapt 150 000 nye arbeidsplasser i landet, mot nesten 300 000 i september og økonomenes estimat på 180 000. Tallet var årets nest laveste. Som om ikke det var nok, reviderte Byrået for jobbstatistikk (BLS) sysselsettingsveksten i august fra 227 000 til 165 000, mens september-nivået ble kuttet fra 336 000 til 297 000. Også en rekke tidligere jobbrapporter har i år vist seg å være langt verre enn først rapportert, noe som innebærer at også oktober-tallet kan være for høyt.

BLS-rapporten inkluderer også statistikk basert på spørreundersøkelser blant husholdningene. Denne avdekket at antallet sysselsatte amerikanere i forrige måned krympet med 348 000, mer enn noen gang siden coronanedstengningene.