<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil forby salg av tankskip til Russland

EU strammer inn ytterligere etter det ble kjent at oljepristaket nærmest ikke blir overholdt.

Publisert 17. nov. 2023 kl. 14.14
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 229 ord
SANKSJONERES: Vladimir Putin ligger an til å få enda flere sanksjoner mot seg. Foto: Kremlin Pool Photo via AP

EU vil forby salg av tankskip til Russland for bruk av råolje- og petroleumsprodukter. Det skriver Reuters, som viser til et forslag fra EU-kommisjonen.

Forbudet vil også gjelde til land som planlegger skipene for bruk i Russland.

Ved salg av tankskip fra europeiske operatører til tredjeland skal det kontraktsfestes at skipene ikke kan videreselges til Russland eller brukes til å frakte russiske olje kjøpt til en pris over 60 dollar fatet, ifølge forslaget.

60 dollar fatet er pristaket vestlige land har satt som en sanksjon etter at Russland invaderte Ukraina. Hvor mye effekt pristaket har hatt i praksis kan imidlertid diskuteres.

Ifølge høytstående kilder Financial Times har snakket med blir pristaket på russisk olje nesten fullstendig omgått, ble det kjent tidligere denne uken. Det har fått alarmene til å gå i USA og EU.

Pristaket skal likevel ha påført russerne ekstra kostnader ved å tvinge dem til å bruke en «skyggeflåte» av aldrende tankskip, lengre reiseruter og ikke-vestlige maritime tjenester.

EU søker dermed å skjerpe håndhevelsen av pristaket på oljen fra Russland, og der kan Danmark få en sentral rolle. All olje Russland sender ut fra Østersjøen, tilsvarende rundt 60 prosent av landets sjøbårne oljeeksport, må gjennom smale, danske streder før den finner veien til internasjonale markeder.

Nå kan Danmark få oppgaven med å inspisere og potensielt blokkere russiske oljetankere som krysser nasjonens farvann uten vestlig forsikring.