<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Amerikansk krigsskip frigir tankskip utenfor Jemen

Et tankskip som er eid av en israelsk milliardær er blitt frigitt av den amerikanske marinen etter at skipet ble kapret av Houthi-opprørere. 

Publisert 11:24 27. nov. 2023
Oppdatert 12:24 27. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 279 ord
ØDELEGGER FOR PIRATER: «USS Mason» er en Arleigh Burke-klasse destroyer, sånn som avbildede «USS Higgins».  Foto: Dreamstime

Et tankskip som er tilknyttet den israelske milliardæren Eyal Ofer er blitt frigitt av den amerikanske marinen, etter først å ha blitt kapret av opprørere fra Jemen, skriver Bloomberg. 

Ifølge rapportene ble den liberiansk-flaggede kjemikalietankeren «Central Park» bordet av opprørere i Adenbukta på søndag.

Overga seg 

Ifølge eierne Zodiac Maritime, var skipet «involvert i en mistenkt pirathendelse» rundt 84 kilometer utenfor Somalia. 

«Central Park» sendte ut et nødanrop hvor de sa de ble angrepet av en ukjent enhet, og den amerikanske destroyeren «USS Mason» svarte på anropet.

«Fem bevæpnede personer forlot skipet og forsøkte å flykte med båten sin. Mason forfulgte angriperne, noe som resulterte i at de til slutt overga seg,» skriver den amerikanske kommandosentralen på Twitter/X. 

Ifølge både Zodiac Maritime og det amerikanske forsvaret er mannskapet trygt og kommet uskadet fra hendelsen.  

Økt spenning

I etterkant av aksjon fra amerikanerne ble det avført to missiler fra Houthi-kontrollerte områder i Jemen mot «Mason» og «Central Park». Imidlertid landet de rundt ti nautiske mil, drøyt 18 kilometer, fra skipene. 

Til tross for at alt gikk fint denne gangen, viser hendelsen den økte spenningen som har oppstått i etterkant av Israel-Hamas-krigføringen i en av verdens travleste shippingruter. Houthiene i Jemen, er en Iran-støttet opprørsgruppe basert i Jemen, som også støtter Hamas og skutt opp flere missiler mot Israel de seneste ukene. De har også tidliger truet israelske skip og tok i forrige uke kontroll over skipet «Galaxy Leader» i Rødehavet, og det har ennå ikke blitt frigitt, skriver Bloomberg.

Houthiene advarte også «Central Park» at de ville angripe hvis skipet ikke endret kurs til havnen i Hodeidah i Jemen.

– Maritim domenesikkerhet er avgjørende for regional stabilitet. Vi vil fortsette å samarbeide med allierte og partnere for å sikre sikkerheten til internasjonale skipsruter, sier den amerikanske generalen ved kommandosentralen Michael Erik Kurilla.