<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norsk skip angrepet

Et norsk skip eid av Mowinckels Rederi og Harald Moræus-Hanssen er truffet av en rakett mens det var på vei fra Malaysia til Italia. 

Publisert 12. des. 2023 kl. 07.48
Oppdatert 13. des. 2023 klokken 15.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 442 ord
TRUFFET I RØDEHAVET: Kjemikalietankeren «Strinda» tilhørende Mowinckels Rederi og Harald Moræus-Hanssen. Foto: J. Ludwig Mowinckels Rederi

Det norskeide kjemikalietankskipet «Strinda» på 20.000 dødvekttonn som skulle anløpe Israel i begynnelsen av januar ble truffet av en rakett som ble sendt ut fra Jemen natt til tirsdag.  På morgenkvisten meldte Reuters at houthiene påtar seg ansvaret for angrepet.

Skipet var på vei fra Malaysia til Italia med råvarer for produksjon av biodrivstoff da angrepet fant sted.

Et iransk nettsted har opplyst at «Strinda» var ventet å anløpe den israelske havnen Ashdod tre mil sør for Tel Aviv 4. januar. 

I en melding på J. Ludwig Mowinckel Rederis hjemmeside skriver adm. direktør Geir Belsnes at «Strinda»s befraktere hadde planlagt å benytte skipet for å frakte en last ut av Ashdod i januar.

«Kontrakten ble inngått for tre uker siden, med forbehold om ingen ytterligere eskaleringer i området. Eierne hadde en opsjon på å heve kontrakten dersom en slik forverring av situasjonen ville finne sted. Etter anbefaling fra våre sikkerhetsrådgivere ble det besluttet å holde tilbake denne informasjonen til fartøyet og mannskapet var i trygt farvann», skriver Belsnes.

«Strinda» eies av Mowinckel Chemical Tankers, et joint venture mellom det legateide J. Ludwig Mowinckels Rederi i Bergen og investoren Harald Moræus-Hanssen i Oslo.

Kjemikalietankeren opereres av Mowinckel, mens Hansa Tankers står for den kommersielle driften.

Indisk besetning

Ifølge den amerikanske kommandosentralen i området ble rakettene skutt ut fra fra et Houthi-kontrollert område i Jemen 60 nautiske mil nord for Bab-al-Mandeb-stredet.

Innseilingen til Rødehavet gjennom Bab-al-Mandeb og videre gjennom Suez-kanalen er verdenshandelens motorvei.

Det ble meldt om brann ombord i «Strinda» etter angrepet, men ingen skal ha blitt skadet. Skipet har indisk besetning.

– Dette er et alvorlig og uakseptabelt angrep, sier adm. direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund. Han mener hendelsen representer en alvorlig utvikling av sikkerhetssituasjonen for sivil skipsfart i Rødehavet.

Amerikanerne opplyser at det ikke var noen amerikanske skip i nærheten på tidspunktet for angrepet, men at «USS Mason» svarte da det norske skipet sendt ut nødanrop og ba om assistanse. 

Angriper all skipsfart

Houthi-opprørere har i økende grad gått etter internasjonal skipsfart i etterkant av krigen mellom Hamas og Israel, og angrepet kommer etter at opprørerne i helgen varslet at samtlige skip på vei til og fra Israel var legitime mål. 

– Hvert år passerer 20.000 skip gjennom Suez-kanalen. En utvikling i angrep som har til hensikt å skape utrygghet om denne ferdselsåren ser vi svært alvorlig på, sier Solberg.

Rederiforbundet mener norske myndigheter i samarbeid med land både i regionen og i verden ellers må bidra til at konflikten mellom Israel og Hamas ikke utvides med enorme konsekvenser både for regionen og for resten av verden.

- Sivil skipsfart på gjennomseiling er under enhver omstendighet en uskyldig tredjepart i konflikten. Det må være en sentral prioritet å sikre at verdens viktigste forsyningslinjer holdes åpne, sier Solberg.