<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mærsk og Hapag-Lloyd inngår langsiktig samarbeid

Skipsfartskjempene Mærsk og Hapag-Lloyd inngår en allianse og skal operere flere av sine skip som en felles flåte i fremtiden.

Publisert 17. jan. 2024 kl. 17.43
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 137 ord
Danske Mærsk varsler en ny allianse med tyske Hapag-Lloyd der de skal drive nærmere 300 skip som en felles flåte fra neste år. Foto: Lise Åserud / NTB

Den nye alliansen, som har fått navnet Gemini-samarbeidet, skal disponere rundt 290 skip med en kapasitet på 3,4 millioner konteinere.

Samarbeidet skal gi kundene mer punktlige leveranser og bidra til å takle utfordringen med det grønne skiftet. Det siste inkluderer oppgradering av flåten til klimanøytrale skip. Danske Mærsk har som mål å være klimanøytrale innen 2040, mens tyske Hapag-Lloyd har gitt seg selv fem år lenger.

Gemini-samarbeidet iverksettes først i februar neste år. Ved årsskiftet kommer begge selskapene til å gå ut av eksisterende samarbeid med andre rederier. For Mærsks del betyr det slutten på alliansen 2M, der de samarbeider med verdens største rederi, kinesiske MSC.

Ifølge selskapet Alphaliner, som tilbyr tjenester til shippingbransjen, er Mærsk verdens nest største konteinerrederi, mens Hapag-Lloyd er nummer fem.

Slike skipsfartsallianser har vært kontroversielle fordi håndteringsselskaper på land frykter økt markedsmakt for de store rederiene.

(NTB)