<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lakseforslag provoserer samene

Klima- og miljødepartementet (KLD) foreslår å stanse fisket etter atlantisk laks i sjøen. Det er det flere som reagerer på, blant annet Sametingspresidenten.

    Publisert 24. mars 2023 kl. 08.46
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 204 ord
    REAGERER: Sametingspresident Silje Karine Muotka. Foto: NTB

    Regjeringen foreslår et målrettet fiske etter pukkellaks i sjø i Finnmark for sesongen 2023, men man ønsker ikke å åpne for ordinært sjølaksefiske, altså fiske etter atlantisk laks. Det skaper reaksjoner.

    – Vi synes forslaget er uhørt, sier leder i Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag, Frank Emil Trasti til NRK.

    Forslaget innebærer at det kan drives direktefiske etter pukkellaks i sjøen, som ifølge Trasti krever et annet redskap enn det sjølaksefiskerne har brukt i fisket etter atlantisk laks. Han tror ikke det er mulig å gjennomføre et lønnsomt fiske dersom sjølaksefiskerne bare får ta pukkellaks i år.

    Også Sametingspresident Silje Muotka reagerer. Hun mener det er viktig å fjerne pukkellaksen, men at det ikke må gå ut over det tradisjonelle sjølaksefisket.

    – Dette vil ramme den sjøsamiske kulturutøvinga på en svært alvorlig måte, sier Muotka.

    Hun mener Klima- og miljødepartementet har satt i gang en prosess som er under enhver kritikk.

    – Forslaget er sendt på høring uten at det har vært dialog med sjølaksefiskerne, de som kan gi tilbakemelding om hvordan dette kan gjennomføres. Sametinget har heller ikke blitt involvert før forslaget ble sendt, til tross for at dette er alvorlig oss alle.

    KLD oppfordrer alle som har meninger om forslaget til å fremme sine synspunkter i høringsrunden som varer til 11. april.

    (©NTB)