<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

MDG forlater lakseskatt-forhandlingene: – En tapt mulighet

MDG forlater forhandlingene om grunnrenteskatt for havbruksnæringen, den såkalte lakseskatten. De andre partiene forhandler videre om et forlik.

Publisert 15. mai 2023 kl. 14.52
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 233 ord
Oslo 20221025. MDGs Lan Marie Berg intervjues i Stortingets vandrehall etter statsministerens redegjørelse for situasjonen rundt krigen i Ukraina. Høyre-leder Erna Solberg i forgrunnen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB NTB

– Dette er en tapt mulighet for å løse de store miljø og dyrevelferdsproblemene i havbruksnæringen i dag, derfor går vi i dag fra forhandlingene, sier MDG-nestleder og stortingsrepresentant Lan Marie Berg til NTB.

Klokken 14 møttes partiene til et nytt forhandlingsmøte om saken på Stortinget. Berg informerte da om at MDG ikke vil være med videre.

Regjeringen har sagt at de ønsker et bredt forlik på Stortinget om saken, men fra før av har også Frp forlatt forhandlingene.

– I utgangspunktet er vi veldig positive til innføring av grunnrenteskatt, men har hele tiden vært opptatt av at den må kombineres med en miljøavgift. Vi ville erstatte produksjonsavgiften med en kraftig miljøavgift, og som konsekvens av det også gjøre noen flere justeringer blant annet i fordelingen mellom stat og kommune. Det ligger ikke på bordet, sier Berg.

Hun mener at høyre- og venstresiden har gjort diskusjonen om lakseskatt til et spørsmål om hvorvidt skatten bør være høyere eller lavere enn det regjeringen har lagt fram.

– Vi mener grunnspørsmålet regjeringen og de andre partiene burde stilt seg er hva slags havbruksnæring vi ønsker oss i framtiden, sier hun.

– I 20 år har næringen lovet å stoppe problemene med lus, rømning og utslipp uten at de har gjort det. Nå burde vært tidspunktet å ta tak i det. Det lille på miljø som har vært diskutert og er for dårlig, vagt og ikke kravfullt nok til å løse problemene.

NTB