<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyre, KrF og Venstre forlater lakseskatt-forhandlinger

Høyre, Venstre og KrF brutt forhandlingene om lakseskatt. Senterpartiet hevder opposisjonen takker nei til «betydelige lettelser.»

Publisert 16. mai 2023 kl. 11.18
Oppdatert 16. mai 2023 klokken 12.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 490 ord
GÅR FRA BORDET: Høyres Erna Solberg har forlatt forhandlingsbordet rundt lakseskatten. Foto: Dreamstime.com

Verken Høyre, Venstre eller KrF kommer til å være med på en samlet løsning om den mye omtalte lakseskatten i Stortinget, rapporterer NRK tirsdag.

– Regjeringspartiene har ikke vist seg villige til å imøtekomme forventningene fra hverken Høyre, Venstre eller KrF i samtalene om grunnrenteskatt for havbruket, heter det i en pressemelding fra Høyre.

– Rotete fra start til slutt

Partiets finanspolitiske talsperson Helge Orten mener prosessen har vært rotete fra start til slutt.

– Regjeringspartiene har ikke vært villige til å bevege seg i stor nok grad. Vi har vært tydelige på at næringen kan bidra noe mer, men at innretningen på skatten ikke er god nok, og at det samlede skattetrykket er for høyt, sier han til NTB.

Venstres finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn understreker overfor nyhetsbyrået at venstresiden var fast bestemt på en så høy skatt for havbruksnæringen som mulig. 

– For et næringsparti som Venstre var ikke det mulig å være med på, sier han.

– Bevegelse, men langt fra nok

Tidligere tirsdag meldte Dagens Næringsliv at KrF forlot forhandlingsrommet om den nye grunnrenteskatten. Finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, sier til DN at partiet ikke lenger ser grunnlag for å bli med på en enighet eller finne en løsning.

– Bakgrunnen er at vi ikke er enig i modellen, innretningen eller prosessen, sier Ropstad.

– Derfor har vi vært opptatt av å få ned skattebelastningen betydelig. Det har vi forsøkt å snakke med de andre partiene om. Det har vært bevegelse, men langt ifra nok, men det er dessverre ikke grunnlag for å komme så langt som vi ønsker, sier han.

Foreslo 35 prosent

Før påske foreslo regjeringspartiene en skattesats på 35 prosent, ned fra det opprinnelige forslaget på 40 prosent. SVs krav var en sats på 40 prosent.

Ropstad bekrefter til DN at det har vært bevegelser i forhandlingene om skattesatsen, men at regjeringen ikke var villig til å strekke seg langt nok.

– Det er dramatisk at de ikke har håndtert en så viktig næring på en bedre måte. Det er opplagt at så store skatteendringer burde vært del av for eksempel Torvik-utvalget, og i alle fall lagt frem som egen sak og innføring etter saken er grundig behandlet og vedtatt i Stortinget, sier han til avisen.

Ropstad mener investeringer på opp mot 40 milliarder kroner er skrinlagt eller lagt på is om følge av skatten.

– Sa nei til «betydelige lettelser»

Sp hevder i en pressemelding at opposisjonen har takket nei til «betydelige lettelser.»

– Konkret betyr dette at de sier nei til å sette skattesatsene ned fra 35 til 30 prosent, sier nestleder Geir Pollestad i et intervju med NTB.

Regjeringspartiene går nå tilbake til sitt opprinnelige forslag på 35 prosent.

– Jeg synes det er uheldig. Jeg mener at vi har strukket oss langt for å imøtekomme dem, sier Pollestad.

Sp og Ap mener ifølge nyhetsbyrået at følgende løsningsforslag på bordet:

  • Skattesatsen settes til 30 prosent i stedet for 35 prosent
  • Det gis et fradrag på 2,2 milliarder kroner i innføringsåret
  • Rabatten for formuesskatt for oppdrettstillatelser settes til 75 prosent i stedet for 50 prosent