<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener SV hadde urimelig krav til lakseskatten

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener Sosialistisk Venstreparti (SV) hadde et urimelig krav til lakseskatten.

Publisert 26. mai 2023 kl. 06.30
Oppdatert 26. mai 2023 klokken 06.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 345 ord
UT MOT SV: Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum. Foto: NTB

Torsdag ble det klart at Sp, Ap, Venstre og Pasientfokus enige om en lakseskatt på 25 prosent.

– Venstre og Pasientfokus har tatt ansvar og sørget for ro og forutsigbarhet for de ansatte. De lyttet til næringen og sikret en innretning som gjør at man kan satse på havbruk også i framtida, sier Eggum til Klassekampen.

Regjeringens foretrukne samarbeidspartner, SV, ble ikke ble med på enigheten. Partiet har tidligere sagt at satsen regjeringen opprinnelig foreslo på 35 prosents lakseskatt er for lav. Eggum mener SVs krav var fullstendig urimelig.

– SV hadde et fullstendig urimelig krav om å ta ut 48 prosent. Det ville påført de ansatte og mange av bedriftene et altfor høyt skattetrykk. SV spilte seg totalt ut på sidelinjen i en sak som gjelder en veldig viktig næring, sier han til avisen.

SV kjenner seg ikke igjen

SV kjenner seg ikke igjen i kritikken til Eggum.

– SV har vært konstruktive og stilt rimelige krav, som det ikke burde være vanskelig for regjeringspartiene å innfri for å sikre seg et bredere flertall, sier finanspolitisk talsperson, Kari Elisabeth Kaski, til avisen.

Hun understreker at SV hadde vært villige til å akseptere lavere sats, mot strengere miljøkrav til næringen.

Avviste nye forhandlinger

Tidligere torsdag avviste statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at regjeringen vil forhandle om lakseskatten på nytt.

– Nå skal denne skatten ligge fast, noe som gir forutsigbarhet havbruksnæringen, sa Støre.

Han mener det er veldig bra at Venstre og Pasientfokus tar ansvar og sikrer forutsigbarhet om grunnrenteskatten for havbruk.

– Den har nå vært på høring og blitt behandlet i regjeringen, og det er nå et tverrpolitisk flertall for denne løsningen på Stortinget, sa statsministeren.

– Rotete prosess

Finanspolitisk talsperson Helge Orten i Høyre kalte tidligere torsdag regjeringens prosess for rotete og sa at årlige budsjettforhandlinger med SV gi økninger i skatten.

– Det vi har fått nå, er en god og rettferdig skatt som sikrer at verdier som er skapt med fellesskapets ressurser, kommer lokalsamfunn og fellesskapet til gode. Det nivået som nå ligger, er det som kommer til å ligge. Dette vil skape forutsigbare rammer for en viktig næring, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

(©NTB)