<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krever full stortingssal under lakseskattvotering

Regjeringspartiene har sikret seg minst mulige flertall for grunnrenteskatten på havbruk. Nå krever FrP og Høyre full stortingssal når skatten skal voteres.

Publisert 28. mai 2023 kl. 16.54
Oppdatert 28. mai 2023 klokken 16.55
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 181 ord
SISTE KNEP: – Jeg tror flere representanter fra distriktene i både Ap, Sp og Venstre har en stor klump i magen, og skjønner konsekvensene for lokalsamfunnene langs kysten, sier FrP-nestleder Hans Andreas Limi til VG. Foto: NTB

Tidligere i uken klarte regjeringspartiene Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) å finne en enighet med Venstre og Pasientfokus som sikrer flertall for den mye diskuterte grunnrenteskatten på havbruk.

Enigheten sikrer 85 mandater – bare en stemmes overvekt når skatten skal voteres gjennom på Stortinget på onsdag.

Ifølge VG drar Fremskrittspartiet (FrP) og Høyre et siste kort for teste flertallet, gjennom at det kreves full stortingssal når skatten skal voteres.

FrP vil nekte utbytting av stortingsrepresentanter under voteringen for å se om det finnes distriktsrepresentanter i Ap og Sp som vil stemme mot forslaget fra egen regjering, skriver VG. Dette får de med seg Høyre på.

«Jeg tror flere representanter fra distriktene i både Ap, Sp og Venstre har en stor klump i magen, og skjønner konsekvensene for lokalsamfunnene langs kysten. Vi både tror og håper at enkeltrepresentanter vil følge sin samvittighet og trosse partipisken», sier FrP-nestleder Hans Andreas Limi til VG.

Siden det sjeldent er full sal under voteringer i Stortingssalen praktiseres det en uoffisiell utbyttingsordning der partiene sammen balanserer antallet representater som møter.

Når det nektes utbytte presser man dermed partiene til å møte med full stortingsgruppe.