<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mowi kutter investeringer for 5 mrd.

Mowi setter stopp for post-smolt-prosjektet i Norge. 1.400 årsverk rammes.

    Publisert 2. juni 2023 kl. 12.22
    Oppdatert 2. juni 2023 klokken 13.22
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 214 ord
    Konsernsjef Ivan Vindheim i Mowi. Mowi

     

    I kjølvann av grunnrenteskatten på lakseoppdrett som ble vedtatt tidligere denne uken, skal oppdrettsgiganten Mowi kutte hardt i investeringer i Norge. Dette melder VG.

    Oppdretterens post-smolt-prosjekt legges helt på hyllen. Totalt skal prosjekter til fem milliarder stanses, og 1.400 årsverk rammes.

    Allerede ved fremleggelsen av tallene for tredje kvartal i fjor annonserte Mowi at det hadde sett seg nødt til å stanse alle fremtidige strukturelle investeringer i Norge. I rapporten for fjerde kvartal skrev selskapet at det hadde lagt på bremsen for alle nye postsmoltinvesteringer på grunn av grunnrenteskatten.

    – Vi kan dele at hele vår post-smolt-strategi har blitt stanset. Dette er investeringer i syv anlegg på land langs hele kysten, sier konsernsjef Ivan Vindheim til VG.

    Børskaos

    Lakseaksjene på Oslo Børs raste brått da regjeringen foreslo 40 prosent grunnrenteskatt på havbruk under pressekonferansen på Blaafarveværket 28. september i fjor.

    Til slutt endte satsen på 25 prosent, formelt vedtatt etter votering i stortinget på onsdag. Skatten ble vedtatt med 93 mot 76 stemmer.

    – Stortingsflertallet har påført oss en skatt som utgjør mer enn en dobling, på toppen av den skatten vi allerede betaler. Det gjør at våre midler til investeringer går ned tilsvarende. Da må vi tilpasse planene våre ut ifra det økte kostnadsbildet, sier konsernsjefen til VG.

    Fredag ved lunsjtider omsettes aksjen for 191,15 kroner, ned 0,2 prosent for dagen.