<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Andfjord Salmon sikret 700 millioner

Andfjord Salmon har sikret 700 millioner i banklån til utbyggingen av oppdrettsanlegget på Kvalnes. Samtidig jekker selskapet opp ventet produksjon fra Kvalnes 1 kraftig.

  Publisert 13. juni 2023 kl. 08.09
  Oppdatert 13. juni 2023 klokken 14.50
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 345 ord
  LEVERER PÅ PLAN: – Planen vår har alltid vært å benytte det første bassenget til å bevise verdien av vår gjennomstrømningsteknologi før vi går videre med finansiering for neste byggetrinn, sier adm. direktør Martin Rasmussen i Andfjord Salmon. Foto: Iván Kverme

   

  Se live webcast her.

  Det landbaserte oppdrettsselskapet Andfjord Salmon gjennomførte tirsdag kapitalmarkedsdag, hvor det kom med flere store nyheter.

  Selskapet har omsider sikret gjeldsfinansiering til utbyggingen av oppdrettsanlegget på Kvalnes. Lånet har en størrelse på 700 millioner kroner og er utstedt av SpareBank 1 Nord-Norge med partnere, inkludert Eksfin. Renten tilsvarer Nibor pluss 3,9 prosent.

  – Planen vår har alltid vært å benytte det første bassenget til å bevise verdien av vår gjennomstrømningsteknologi før vi går videre med finansiering for neste byggetrinn. Vi er veldig fornøyde med å levere på denne strategien, sier adm. direktør Martin Rasmussen i Andfjord Salmon i forbindelse med kapitalmarkedsdagen.

  Tidligere har selskapet anslått den totale kapasiteten på de forskjellige fasene ved Kvalnes 1 til 19.000 tonn. Dette justeres nå til 28.000 tonn, mens Kvalnes 2 nedjusteres fra 21.000 til 12.000 tonn. Totalt ventes det en produksjonskapasitet på 40.000 tonn fra disse prosjektene i 2030, mens det ventes en produksjonskapasitet på 8.000 tonn i 2025.

  Større investeringsanslag

  Andfjord Salmon har lenge holdt på et investeringsanslag på 60 kroner pr. kilo laks for Kvalnes-utbyggingen. Nå venter selskapet at dette tallet vil ligge på 114 kroner pr. kilo. I tillegg ventes det driftskostnader på 40 kroner pr. kilo, inkludert avskrivninger.

  I en oppdatering til kundene skriver Fearnley Securities-analytiker Nils Thommesen at produksjonsmålet for 2030 er høyere enn hans anslag, men det er også investeringsanslaget.

  «Investeringene vil utvide Kvalnes til en produksjon på 40.000 tonn innen 2030, godt over målet på 19.000 tonn som dekkes av nåværende produksjonslisenser. I den kommende perioden venter Andfjord Salmon å investere 1,65 milliarder kroner på Kvalnes, hvor selskapet har sikret 700 millioner kroner i lånefasilitet og 125 millioner i leasingfasilitet. Vi har tidligere anslått at det må hentes 400 millioner kroner i egenkapital og ser en oppsiderisiko i det anslaget», skriver han.

  Analytikerens investeringsanslag lå i utgangspunktet på 80 kroner pr. kilo. Han peker imidlertid på at driftskostnadene er godt under nivået hos produsenter i sjø, hvor dette ligger nærmere 55 kroner pr. kilo.

  «Dette er drevet av sterk biologi og lavt strømforbruk. Sånn sett vil Andfjord Salmon være en marginvinner om selskapet når det målet», skriver han.