<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kurshavari etter resultatsmell

Bakkafrost varsler at resultatene for andre kvartal blir svakere enn ventet. Det skyldes lave slaktevolumer og lavere priser.

  Publisert 17. juli 2023 kl. 06.00
  Oppdatert 17. juli 2023 klokken 14.33
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 416 ord
  RESULTATSMELL: Konsernsjef Regin Jacobsen må konstatere at resultatene for andre kvartal i år ikke blir slik det var forespeilet. Styreleder Rúni Martinson Hansen (f.v.) og finansdirektør Høgni Dahl Jacobsen står i bakgrunnen. Foto: Ivan Kverme

   

  I en børsmelding søndag kveld går det frem at det færøyske oppdrettsselskapet går på en resultatsmell i årets andre kvartal. Operasjonelt driftsresultat anslås å ende på rundt 353 millioner danske kroner.

  Det skyldes hovedsakelig lave slaktevolumer på Færøyene og lavere snittvekt på den slaktede laksen. Mot det tidligere kvartalet, er også slaktevekten i Skottland lavere i andre kvartal.

  Da er også den oppnådde salgsprisen i løpet av kvartalet blitt lavere. Men samtidig har oppdrettsselskapet vært nødt til å bokføre ekstraordinære dødelighetskostnader i kvartalet, går det frem.

  På Færøyene bokføres kostnader for rundt 32 millioner danske kroner, mens i Skottland er det tilsvarende beløpet på 43 millioner danske kroner. Totalt altså 75 millioner danske kroner, vel 114 millioner kroner med dagens kurs.

  Justerer slaktevolum

  Slaktevolumet på Færøyene justeres til 63.000 tonn i år, mens et slaktevolum på 30.000 tonn i Skottland er uendret.

  Oppdrettsselskapet ventes å offentligjøre rapporten for andre kvartal den 22. august.

  Tidligere i juli slapp selskapet en oppdatering for andre kvartal. Her ble det kjent at slaktevolumene i andre kvartal var på totalt 16.000 tonn, mot 19.100 tonn i første kvartal.

  SER NEDSIDE: Sjømatanalytiker Nils Thommesen i Fearnley Securities. Foto: Iván Kverme

  Kursras

  Bakkafrost-aksjen falt tungt fra start på Oslo Børs mandag morgen og var etter en halvtimes handel ned nærmere 9 prosent, før den senere falt videre til en nedgang på 15 prosent.

  I en oppdatering til kundene skriver sjømatanalytiker Nils Thommesen i Fearnley Securities at det ifølge seneste Infront-konsensus var ventet et operasjonelt driftsresultat på 564 millioner danske kroner i kvartalet.

  Han ser en risiko for at driftsresultatet for hele 2023 nå lander 10 til 20 prosent lavere enn konsensus.

  «For øyeblikket venter konsensus et driftsresultat på 2,2 milliarder danske kroner i 2023. Gitt de foreløpige tallene for andre kvartal så ender første halvår på 918 millioner danske kroner. Tar man så hensyn til de nye slakteforventningene på Færøyene så tror vi at driftsresultatet i andre halvår vil lande på mellom 850 og 1.050 millioner danske kroner avhengig av kostnadsnivået på Færøyene i perioden», skriver han.

  Thommesen legger til at flere av faktorene som bidro til resultatvarselet kan ses som engangshendelser, men at dersom selskapet ikke klarer å levere på driften i andre halvår, vil det bli vanskelig å nå målene for 2024.