<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flere meglerhus nedjusterer laksesektoren

Lakseprisen har stupt i løpet av sommeren, men nå tror meglerhusene at bunnen er nær. 

Publisert 14. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 389 ord
BILLIG: Lakseprisen har falt gjennom sommeren, og nå mener både ABG og Fearnley at dette kan være et godt inngangsnivå for investorer.  Foto: Iván Kverme

Meglerhusene ABG Subdal Collier og Fearnley Securites har oppdatert prognosene sine og nedjusterer mandag en stim av lakseselskaper som er notert på Oslo Børs. Til tross for noen ganske sterke kutt, er fortsatt meglerhusene generelt positive til sektoren. 

Mowi på topp

Ifølge ABG begynner lakseprisen å nærme seg bunnen, noe de mener er den viktigste driveren for aksjekursen. Videre mener meglerhuset at den svake kursutviklingen kan komme av at nedsiderisikoen i estimatene er kjent og delvis gjenspeiles i aksjene, skriver TDN Direkt. 

«Vi har tidligere fremhevet potensialet for sterkere enn forventet tilbudsvekst i andre halvår 2023 og i 2024 på grunn av det høye smoltutsettet de siste 12 månedene. Mens vi fortsatt forventer at overgangen fra negativ til positiv tilbudsvekst er utfordrende for laksemarkedet, finner vi at utbredte sykdomsutbrudd i Norge, og biologiske utfordringer generelt, har redusert fiskegruppene som skal slaktes fra fjerde kvartal 2024,» skriver meglerhuset i en oppdatering. 

I meglerhusets nye estimater handles sektoren til en P/E på 15-multippel og en 12-multippel på henholdsvis 2023 og 2024 estimatene, noe meglerhuset anser som en rabatt på mellom 10 og 30 prosent på 5-årssnittet med en 17-multippel, skriver TDN Direkt. 

ABG mener at det for tiden er attraktive inngangspunkter og har kjøpsanbefaling på samtlige, med unntak av Bakkafrost. Det er likevel Ice Fish Farm som får kursmålene kuttet kraftigst av ABG, med en nedjustering på 34 prosent av kursmålet. 

Mowi forblir ABGs toppvalg for sektoren. 

ABG Sundal Colliers anbefalinger

AksjeKursmålTid. kursmålAnbefaling
Austervoll Seafood107136Kjøp
Grieg Seafood8598Kjøp
Lerøy Seafood6171Kjøp
SalMar523527Kjøp
Bakkafrost (DKK)416484Hold
Mowi (EUR)20,220,7Kjøp
Ice Fish Farm3452Kjøp
Salmones Camanchaca5,66,9Kjøp

Kutter hos Austervoll og Lerøy

Fearnley Securities er også positive til sektoren, selv de også nedjusterer sine forventinger. 

For perioden 2023-2025 nedjusteres volumforventningene med 1 prosent, mens spotprisansaslgene øker med 1 prosent i 2024-2025. I tillegg forventer meglerhuset at lakseprisen vil ligge på 92-94 kroner pr. kilo i perioden 2023-2025, melder TDN Direkt. 

«Forventninger om høyere priser på marine ingredienser, drevet av El Niño-effekter og økende biologiske kostnadsforutsetninger gjør vi reduserer driftsresultat/EPS-estimatene med 8-12 prosent, noe som påvirker kursmålene våre negativt,» skriver meglerhuset i en oppdatering. 

Det største kuttet til Fearnley kommer på Lerøy Seafood, hvor meglerhuset nedjusterer kursmålet med 30 prosent. Men også Austervoll Seafoods kursmål får kraftige kutt; Fearnley kutter kursmålet med 23 prosent – til 87 kroner pr. aksje, mens ABG kutter kursmålet med 21 prosent – til 107 kroner. 

Fearnley Securities' anbefalinger

AksjeKursmålTid. kursmålAnbefaling
Austervoll Seafood87113Hold
Grieg Seafood93105Kjøp
Lerøy Seafood4869Hold
SalMar523527Kjøp
Bakkafrost730820Kjøp
Mowi245250Kjøp
Måsøval4046Kjøp
Måsøval4046Kjøp